Annons
EMA och ECDC säger ja till heterolog vaccination

EMA och ECDC säger ja till heterolog vaccination

En kombination av olika sorters vacciner kan användas vid covid-19-vaccinering, bedömer EMA och ECDC.

8 dec 2021, kl 12:57
0

Studier tyder på att en kombination av ett vektorvaccin och ett mRNA-vaccin ger goda nivåer av antikroppar och ett högre T-cellssvar än att använda samma vaccin, både vid en primär vaccination och vid en boostervaccination. Det konstaterar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och smittskyddsmyndigheten ECDC. Myndigheterna kommer nu med rekommendationer som säger att en kombination av två olika vacciner, så kallad heterolog vaccination, kan användas både vid den inledande vaccineringen och vid boostervaccineringen.

Flexibelt med heterolog vaccination

EMA och ECDC har granskat studier som har undersökt kombinationer av olika covid-19-vacciner och utifrån dessa resultat tagit fram rekommendationer både när det gäller den primära vaccineringen, (dos 1 och 2) och boostervaccineringen (dos 3). Syftet är att rekommendationerna ska hjälpa beslutsfattare för vaccinationskampanjerna att säkerställa att så många som möjligt vaccinerar sig mot covid-19.

Medan fortsatt forskning pågår om den långsiktiga säkerheten, immunitets varaktighet och effektiviteten konstaterar EMA och ECDC att heterolog vaccination kan erbjuda flexibilitet när det gäller vaccinationsalternativ. Dessa särskilt om ett vaccin inte skulle vara tillgängligt.

Två olika mRNA-vacciner mindre studerat

De vektorvacciner som hittills är godkända i EU är vaccinerna från Astrazeneca och Janssen, och de mRNA-vaccinerna som är godkända är de från Pfizer/Biontech och Moderna.

I studierna har det alltså visat sig att ett vektorvaccin följt av ett mRNA-vaccin gav ett lika bra eller bättre immunsvar än vid homolog vaccinering, det vill säga samma vaccin vid båda doserna. Att göra tvärtom, alltså att använda ett vektorvaccin som en andra dos efter ett mRNA-vaccin, kan övervägas om det finns problem med tillgängligheten till mRNA-vacciner.

Dock kan detta vara mindre fördelaktigt ur den immunologiska synvinkeln än den motsatta sekvensen på grund av begränsade tillgängliga data, konstaterar myndigheten. Även vid en boostervaccinering har en tredje dos av ett mRNA-vaccin efter två doser av ett vektorvaccin visat sig vara mer immunogent än det omvända.

Det är också mindre väl studerat att använda två olika mRNA-vacciner, men det finns ändå tillräckliga data för att indikera att denna kombination skulle kunna användas om det behövs. Säkerheten efter denna kombination utreds just nu för att undersöka om det finns en ökad risk för myokardit, hjärtmuskelinflammation.

EMA och ECDC konstaterar också att vissa studier har rapporterat fler biverkningar som till exempel feber, huvudvärk och trötthet vid en heterolog primärvaccination men att dessa resultat är inte konsekventa. Myndigheterna bedömer därför att det finns för lite data för att dra slutsatser om detta.

Tidigare studier

Förra veckan rapporterade Läkemedelsvärlden om den första randomiserade studien som utvärderade olika covid-19-vacciner som tredje dos. Den studien, som gjordes i Storbritannien, visade att sex olika covid-19-boosters är säkra och framkallar immunsvar efter grundvaccinering med vaccinerna från Astrazeneca eller Pfizer/Biontech.

Även att använda sig av heterolog vaccination i dos 1 och 2 har visat sig vara effektivt i en studie från Umeå. Där visade sig vaccinsvaret vara bäst för dem som hade fått en första dos av Astrazenecas vektorvaccin följt av Modernas mRNA-vaccin.