Annons
Regeringen kritisk mot långsam vaccinationstakt
Foto: Istock

Regeringen kritisk mot långsam vaccinationstakt

Regioner och kommuner måste öka vaccinationstakten för att skydda de äldre mot covid-19, manar regeringen.

26 apr 2024, kl 10:22
0

Öka vaccinationstakten!

Den uppmaningen riktar nu regeringen till landets regioner och kommuner.

– Vaccinationstäckningen är alldeles för låg i alldeles för många regioner, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Inte nöjda med vaccinationstakten

Under våren 2024 rekommenderar Folkhälsomyndigheten en påfyllnadsdos med vaccin mot covid-19 till alla personer som är 80 år och äldre. Rekommendationen gäller även personer som är 65 år eller äldre och har dagliga omsorgsinsatser.

Men, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, går det trögt med vaccinationerna. För en vecka sedan påpekade Folkhälsomyndigheten att betydligt fler behöver få vaccin för att hålla immuniteten uppe. Och nu kommer ett liknande utspel om vaccinationstakten från regeringen.

Vaccintäckningen bland dem som rekommenderas vårdosen varierar för närvarande kraftigt i landet, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Lägst täckning för dem som är 80 år eller äldre har Region Stockholm med 13,7 procent. Högst vaccintäckning i denna åldersgrupp har Region Västmanland med 65,1 procent.

Riksgenomsnittet är knappt 40 procent.

Smittspridningen just nu låg

Efter en smittspridningstopp kring jul är covid-19-spridningen just nu låg. Men det gör inte vårdosen mindre viktig, framhåller regeringen som menar att personer i riskgrupp behöver den “för att vaccinerna ska ge ett gott skydd över tid”.

– Det är nu upp till regionerna och kommunerna att snabbt öka takten i vaccinationsarbetet så att fler personer i riskgrupp kan få ett fortsatt skydd under sommaren och i samband med en eventuell tidig smittopp i höst. Det gäller att jobba aktivt med detta så att vaccinerna når ut till fler, säger Jakob Forssmed.