Annons
Får äldre för mycket läkemedel – eller för lite?
Läkemedelsveteran och apotekaren Thony Björk gästar det nya avsnittet av Läkemedelspodden.

Får äldre för mycket läkemedel – eller för lite?

I vårt nya avsnitt av Läkemedelspodden möter du läkemedelsveteranen och apotekaren Thony Björk.

28 mar 2024, kl 11:30
0

Jag har arbetat i över 25 år som journalist nu och lika länge har apotekaren Thony Björk varit en person som jag återvänder till för att intervjua i läkemedelsfrågor. Han har suttit på en rad viktiga positioner och exempelvis varit kommunikationsdirektör vid Apoteket AB, ordförande för Sveriges farmaceuter och vice vd hos Apotekarsocieteten.

Därför var det förstås extra intressant och roligt att få bjuda in Thony Björk, idag sakkunnig i läkemedelsfrågor hos SPF Seniorerna och ledamot av Läkemedelsverkets styrelse, till Läkemedelspodden.

Apotekaren Thony Björk brinner fortfarande

Såklart måste jag fråga honom vad det är som gör att han brinner så intensivt och länge för läkemedel.

– Ändå sen jag tog examen 1981 har jag känt en stor drivkraft att lära mig mer om läkemedelsfrågorna och att också föra ut den kunskapen på lite olika sätt.

– Läkemedel har betytt så mycket för möjligheten att behandla sjukdomar. Det är en fantastisk utveckling bara sedan då jag började och fram till nu. Och inget tyder på att det skulle bli en mindre spännande utveckling framåt, säger han entusiastiskt.

Fass såldes på svarta börsen

Vi samtalar om då, nu och framtiden. Väldigt mycket har blivit bättre, tycker Thony Björk. Inte minst när det gäller läkemedelsinformation.

I början av sin långa karriär arbetade han på Läkemedelsindustriföreningen LIF med produktion av patient-Fass. Det var ett stort steg, nu skulle patienter få ta del av läkemedelskunskap och läkemedelsinformation.

– På den tiden kunde man köpa Fass på svarta börsen. När nya utgåvor kom sålde sköterskor och andra sin gamla. Man kunde se radannonser. Idag har vi en helt annan värld.

Läkemedelsbehandling av äldre utvecklas

Äldre är de stora läkemedelsanvändarna. Det är också mest utsatta för läkemedelsproblem som biverkningar och fallskador.

Thony Björk är en av dem som arbetar med Koll på läkemedel som syftar till bättre läkemedelsbehandling till äldre. Koll på läkemedel är ett samarbetsprojekt mellan Pensionärernas Riksorganisation (PRO), SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna och Apoteket AB. Mycket har hänt sedan starten 2009.

– Åstadkommer vi någon förändring? Både ja och nej. Och vi kan inte säga att det är bara vi som har gjort det. Men vi har i alla fall bidragit till en utveckling.

Många läkemedel kan vara bra

Vi samtalar bland annat om varför det är både bra och dåligt att äldre får många olika läkemedel och hur det kan komma sig att det finns både en under- och överförskrivning av läkemedel som är olämpliga till äldre samtidigt.

Thony Björk förklarar också varför han tycker att det borde vara ett krav att äldre får regelbundna läkemedelsgenomgångar och hur det kan komma sig att läkemedelshanteringen i äldreomsorgen har så stora brister brister trots alla larm.

Han ger också sin syn på utvecklingen av nya dyra läkemedel som lekanemab, hur läkemedelsbristen slår mot äldre och berättar vad man kan göra själv för en säker läkemedelsbehandling.

Du kan lyssna på Läkemedelspodden direkt här ovan. Du hittar också Läkemedelspodden via Libsyn, Spotify, Soundcloud, i din Iphone eller Android, och på andra ställen där poddar finns.