Annons
Nässpray med naloxon mot överdoser är nu receptfri
Opioidantidoten naloxon ges främst som nässpray. (Här i form av läkemedlet Narcan som bland annat används i USA.) Foto: Adapt Pharma.

Nässpray med naloxon mot överdoser är nu receptfri

Inom kort kan man köpa naloxon receptfritt på apotek. Försäljningen kombineras med rådgivning.

19 mar 2024, kl 13:18
0

Björn Eriksson. Foto: Jeanette Hägglund.

Jakob Forssmed (KD).

Olivia Wigzell, generaldirektör vid Socialstyrelsen.

Läkemedelsverket har beslutat att nässpray med naloxon ska vara ett receptfritt läkemedel. Det meddelade myndighetens generaldirektör Björn Eriksson i dag.

Beskedet kom vid en webbsänd pressträff där han medverkade tillsammans med socialminister Jakob Forssmed (KD) och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Nässpray med naloxon räddar liv

Naloxon är ett motgift som snabbt kan häva livshotande överdoser av opioider, till exempel morfin, heroin och fentanyl. En överdos hämmar andningsreflexen vilket kan leda till andningsstillestånd, hjärtstopp och död.

Narkotikadödligheten är vid internationell jämförelse hög i Sverige. Under 2022 avled, enligt Folkhälsomyndigheten, 860 personer i vårt land av läkemedels- och narkotikaförgiftningar. Oavsiktliga överdoser stod för 43 procent, 34 procent av dödsfallen var självmord och i 23 procent av fallen är bakgrunden oklar.

Att göra nässpray med naloxon mer tillgänglig är ett sätt att försöka minska den höga narkotikadödligheten.

Bland annat delar missbruksvården ut naloxon till opioidmissbrukare tillsammans med information om hur läkemedlet ska användas. Det sker inom ramen för så kallade naloxonprogram. Nässpray med naloxon finns också numer i svenska ambulanser.

– Att ha tillgång till naloxon kan vara helt livsavgörande i väntan på ambulans, framhöll Björn Eriksson vid pressträffen.

Omsvängning i fjol

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat har det också länge pågått en diskussion om att göra nässpray med naloxon receptfri för att ytterligare öka tillgängligheten.

Först sa Läkemedelsverket nej. Myndigheten bedömde att det inte var juridiskt möjligt.

Men i slutet av förra året kom en omsvängning. Läkemedelsverket hade utrett vidare och såg nu en möjlighet att låta läkemedlet bli receptfritt om det säljs på apotek och kunden får särskild rådgivning.

Och så blir det nu. Det apotekspersonal ska informera om vid naloxonköp är hur man upptäcker en opioidöverdos och hur man ska ge nässprayen med naloxon.

– Det är också viktigt att vid rådgivningen understryka att man alltid ska kontakta 112. Naloxon är en tillfällig insats i väntan på ambulans, sa Björn Eriksson.

Ökad möjlighet för anhöriga

Receptfritt naloxon kommer att finnas att köpa så snart läkemedelsföretaget och apoteken är klara med den omställning som behövs. Enligt socialminister Jakob Forssmed är det fullt möjligt att det blir klart före sommaren.

Han framhöll samtidigt att regionernas naloxonprogram fortsätter vilket innebär att opioidmissbrukare själva ska kunna få akutläkemedlet kostnadsfritt eller inom högkostnadsskyddet.

– Försäljningen av receptfritt naloxon, där kunden betalar hela läkemedelskostnaden, riktar sig däremot inte minst till anhöriga och närstående, sa han.

– De får nu en ökad möjlighet att ha naloxon i beredskap vid en eventuell överdos.