Ny lösning öppnar för receptfritt naloxon

Ny lösning öppnar för receptfritt naloxon

Receptfritt naloxon kan trots allt bli verklighet. Denna nya slutsats presenterar nu Läkemedelsverket.

30 nov 2023, kl 12:17
0

Annons
Paulina Tuvendal

Paulina Tuvendal. Foto: Pressbild

Receptfritt naloxon är en av de åtgärder som i flera år har diskuterats som vapen mot den höga svenska narkotikadödligheten. Naloxon är ett livräddande motgift i form av en nässpray. Den kan häva en opioidöverdos om den drabbade får den snabbt.

Receptfritt naloxon når fler

I dag är läkemedlet, som marknadsförs under flera olika produktnamn, receptbelagt. Den som missbrukar narkotika kan få det på recept för att ha det i beredskap vid en överdos.

Men regeringen vill öka tillgängligheten till naloxon för att fler ska kunna ge akutläkemedlet om någon i ens närhet drabbas av en överdos.

Att göra läkemedlet receptfritt är en av de åtgärder som kan öka tillgängligheten. Som Läkemedelsvärlden rapporterade godkände USA tidigare i år av samma anledning sin första receptfria naloxonspray.

Först nej till receptfritt naloxon

I Sverige fick Läkemedelsverket i uppdrag att undersöka om det går att göra en generell omklassning av naloxon till ett receptfritt läkemedel. Svaret kom i fjol och det var nej.

Läkemedelsverket förklarade att det inte finns juridiska förutsättningar att klassa om läkemedlet.

– Vi förstår att många blir besvikna över vårt svar. Naloxon räddar liv vid opioidöverdoser och behöver bli mer tillgängligt för såväl anhöriga som socialtjänst och andra yrkesgrupper. Men utifrån gällande lagstiftning går det inte att klassificera om naloxon till ett receptfritt läkemedel, sa Maria Furberg, utredare på Läkemedelsverket, då till Läkemedelsvärlden.

Företaget måste ansöka

Samtidigt förklarade hon att myndighetens arbete för att hitta en väg till receptfrihet för naloxon skulle fortsätta. Det är detta arbete som nu har resulterat i att Läkemedelsverket lägger fram ett nytt förslag.

I ett pressmeddelande skriver myndigheten nässprayer med naloxon kan bli receptfria under vissa förutsättningar. Det ansvariga läkemedelsföretaget måste ansöka om receptfrihet och få godkänt. Och man måste kunna garantera att kunden får rådgivning av läkemedlet av apotekspersonal.

– Det har varit viktigt för oss att säkerställa att en ordentlig rådgivning till den som ska använda naloxon nässpray är möjlig så att användningen blir korrekt, säger Paulina Tuvendal, senior utredare vid Läkemedelsverket, i pressmeddelandet.

– Den information som är viktig att förmedla till den som är i färd med att använda naloxon nässpray är framför allt att det är endast en dos i varje spray, den måste in i näsborren – och man måste alltid ringa 112 när någon har tagit en överdos, avslutar Paulina Tuvendal.

Förbereder processen

Nu hoppas Läkemedelsverket att läkemedelsföretag bakom naloxonprodukter ska nappa och ansöka om receptfrihet. Myndigheten har redan börjat planera hur godkännandeprocessen ska gå till om en ansökan kommer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng