Annons
Första receptfria naloxon-sprayen godkänd i USA
Opioidantidoten naloxon ges främst som nässpray. (Här i form av läkemedlet Narcan som bland annat används i USA.) Foto: Adapt Pharma.

Första receptfria naloxon-sprayen godkänd i USA

Naloxon mot opioidöverdos blir receptfritt i USA, men i Sverige är det långt kvar till ett liknande steg.

30 mar 2023, kl 11:17
0

Den första receptfria naloxonsprayen mot överdos av opioider blev i går godkänd av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Det är läkemedlet Narcan från företaget Emergent biosolutions som nu blir tillgängligt utan recept på den amerikanska marknaden.

Första receptfria naloxonsprayen ska rädda liv

Naloxon är ett livräddande motgift mot överdos av opioider, en grupp av läkemedel och illegala droger som är starkt smärtstillande, ångestlösande och beroendeframkallande. Några exempel är morfin, heroin, oxykodon, tramadol  och fentanyl

För att häva en överdos gäller att ge personen naloxon snabbt vid de första tecknen. Då blockerar naloxon effektivt opioidens effekter och återställer bland annat normal andning.

På flera håll i världen – bland annat i Sverige och USA – har experter lyft fram receptfrihet för naloxon som en åtgärd mot narkotikadödligheten. Det skulle bland annat göra det lättare för anhöriga och andra nära opioidmissbrukare att ha läkemedlet i beredskap.

“Dagens beslut banar väg för att sälja det livräddande läkemedlet mot opioidöverdos direkt till konsumenter på stället som apotek, närbutiker, livsmedelsaffärer och bensinstationer, liksom på nätet”, skriver FDA i ett pressmeddelande om beslutet.

Vad den receptfria nässprayen kommer att kosta vill det ansvariga företaget ännu inte uppge, enligt Reuters. I dag kan ett tvåpack av nässprayen kosta omkring 120 US-dollar, ungefär 1250 svenska kronor.

Nej till receptfritt i Sverige

I Sverige sa Läkemedelsverket i fjol efter utredning nej till att göra naloxon receptfritt. Myndigheten fann att nuvarande lagstiftning inte tillåter det.

– Vi förstår att många blir besvikna över vårt svar. Naloxon räddar liv vid opioidöverdoser och behöver bli mer tillgängligt för såväl anhöriga som socialtjänst och andra yrkesgrupper. Men utifrån gällande lagstiftning går det inte att klassificera om naloxon till ett receptfritt läkemedel, sa Maria Furberg, utredare på Läkemedelsverket, då.

Läkemedelsverket har sedan arbetat vidare med frågan för att hitta andra sätt att göra naloxon mer tillgängligt. Resultatet har dock hittills varit magert. ”Vi har tyvärr inte kunnat identifiera några nya, snabba, framkomliga vägar framåt men arbetet fortsätter”, skriver Maria Furberg nu i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden.

Farmaceutsortiment diskuteras

Hon framhåller i mejlet också att en lösning vore att införa ett så kallat farmaceutiskt apotekssortiment, där naloxon skulle kunna ingå. Ett sådant farmaceutsortiment har diskuterats. Förslaget går ut på att låta vissa läkemedel vara receptfria, men förvaras bakom disk och bara säljas efter rådgivning av en farmaceut.

”Detta är dock en mycket större fråga som kräver ett nytt regeringsuppdrag, vilket Läkemedelsverket hoppas på inom en snar framtid”, skriver Maria Furberg.

Läkemedelsverket arbetar med naloxonfrågan på uppdrag av Socialstyrelsen, som i sin tur har ett uppdrag från regeringen att fortsätta öka tillgängligheten av naloxon. Socialstyrelsen ska delrapportera från detta uppdrag i morgon, 31 mars, och sedan slutrapportera om ett år.