Annons
Thony Björk tar plats i Läkemedelsverkets styrelse
Thony Björk. Foto: SPF seniorerna

Thony Björk tar plats i Läkemedelsverkets styrelse

Apotekaren och läkemedelsprofilen Thony Björk blir ledamot av Läkemedelsverkets styrelse.

31 aug 2023, kl 07:54
0

Annons

Regeringen har utsett Thony Björk till ny ledamot i styrelsen för Läkemedelsverket. Han är förordnad till styrelsen från och med 24 augusti i år till och med 31 augusti 2026.

Thony Björk, 67 år, är apotekare med både lång och bred erfarenhet från olika delar av läkemedelsområdet. Under åren 1995-2015 hade han olika ledande befattningar, bland annat som informationsdirektör, inom Apoteket AB.

Innan dess var han vice vd hos Apotekarsocieteten, där han i dag fortfarande är ideellt aktiv.

Han har också bland annat varit ordförande i fackförbundet Sveriges farmaceuter och haft ledande poster inom den internationella farmaceutorganisationen FIP.

På senare år har han varit verksam som sakkunnig i läkemedelsfrågor i intresseorganisationen SPF seniorerna.

Vid Läkemedelsverket har han tidigare varit med i patient- och konsumentrådet.

– Jag ser fram emot att, både inom styrelsen och till generaldirektören, bidra med min kunskap och mångåriga erfarenhet från läkemedels- och apoteksområdet, säger Thony Björk i ett pressmeddelande.

– Läkemedelsverket har ett viktigt uppdrag att säkerställa tillgång till säkra och effektiva läkemedel och medicinsktekniska produkter, till både sjukvård och patienter. Därför är det här ett uppdrag jag tar på stort allvar,

Läkemedelsverket leds sedan 2018 av en styrelse som tillsätts av regeringen. Generaldirektören är myndighetens chef och ansvarig för den löpande verksamheten.