Annons
Fem frågor om BA.2.86/pirola till Folkhälsomyndighetens utredare
Covidviruset pirola sprids troligen i hela landet
Emmi Andersson Foto: Folkhälsomyndigheten

Covidviruset pirola sprids troligen i hela landet

Fem fall hittills. Myndigheten följer läget men ändrar inte vaccinationsplanerna, berättar Emmi Andersson.

1 sep 2023, kl 09:00
0

Annons

Som väntat finns nu covidviruset pirola, eller BA.2.86 som är den formella beteckningen på viruset, i Sverige. Det bekräftar Folkhälsomyndigheten.

Att viruset skulle hitta hit för eller senare är något experterna räknat med, vilket Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat.

Kraftigt muterad virusvariant

Både internationella och nationella myndigheter som Världshälsoorganisationen WHO och Folkhälsomyndigheten håller ett extra öga på pirola/BA.2.86.

Orsaken är att viruset är så förändrat jämfört med tidigare omikronvarianter.

Covidviruset pirola har många nya mutationer, 36 fler, än den stam som cirkulerar mest i Sverige.

Uppmärksamheten kring pirola beror på de många mutationerna. Diskussionen handlar bland annat om förändringarna gör viruset mer smittsamt.

Experterna vet ännu inte om pirola lättare tar sig igenom immunförsvaret, trots vaccination eller tidigare infektion.

Fem fall av covidviruset pirola i augusti

Läkemedelsvärlden ställde fem frågor till Folkhälsomyndighetens utredare Emmi Andersson.

Hur många fall rör det sig om?

– Inom Folkhälsomyndighetens övervakningsprogram för SARS-CoV-2 har hittills fem fall av virusvarianten BA.2.86 (inofficiellt kallad pirola) påvisats i prover tagna under augusti.

Enligt myndighetens utredare har de inte fått in några nya pirolafall under fredagen.

Låg spridning av covidviruset pirola

Vilka regioner rör det sig om?

– Proverna som samlas in kommer från hela landet och hittills har fynden gjorts i tre regioner i olika delar av landet, Västmanland, Västernorrland och Stockholm, vilket talar för att spridning på låg nivå förekommer nationellt.

Hur ser ni på den nya varianten?

– Mycket är osäkert kring egenskaperna hos BA.2.86 men hittills finns inget som talar för att varianten ger en annorlunda eller allvarligare sjukdomsbild än andra undervarianter inom mikron.

– Huruvida varianten kommer att ha en fördel gentemot andra nu cirkulerande varianter och därmed få större spridning är också oklart än så länge. Studier pågår av olika forskargrupper kring virusets egenskaper, men data är ännu begränsade.

Vaccinerna skyddar mot svår sjukdom

Skyddar de nuvarande och de uppdaterade vaccinerna mot pirola?

– Från det kunskapsläge som finns idag bedömer Folkhälsomyndigheten att de nuvarande och kommande vaccinerna ger skydd mot allvarlig sjukdom och död även för BA.2.86.

Kommer ni att ändra era planer, exempelvis vad gäller vaccinationskampanjen?

– Inga förändringar i planeringen för vaccinationsinsatsen planeras. Folkhälsomyndigheten följer kunskapsläget och det epidemiologiska läget noga för att kunna anpassa åtgärder och rekommendationer vid behov.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng