Färre äldre får olämpliga läkemedel

Färre äldre får olämpliga läkemedel

Initiativet Koll på läkemedel visar att allt färre äldre får olämpliga läkemedel sedan projektet startade.

12 mar 2015, kl 12:35
0

Sedan 2010 har andelen olämpliga läkemedel till äldre minskat från 32 procent till 18 procent 2014. Ny statistik för 2014 visar en minskning på fem procent jämfört sedan 2013. Siffrorna gäller läkemedel som inte bör ges till äldre över 80 år och har tagits fram av Koll på läkemedel.

Initiativet Koll på läkemedel startades av Apoteket AB, SPF Seniorerna och PRO och har funnits sedan 2009. Man utgår från Socialstyrelsens definitioner på läkemedel som inte bör ges till äldre. Den nya rapporten visa att det finns stora regionala skillnader i förskrivningen av olämpliga läkemedel till äldre. I Norbergs kommun får bara 10 av procent av de som är över 80 olämpliga läkemedel medan andelen i Öckerö är 29 procent. Öckerö kommun har dock gjort stora framsteg och minskat andelen från drygt 50 procent 2010.

Projektet har också en målsättning att halvera andelen som är över 80 år som får fler än tio mediciner samtidigt under ett år. För 2014 var den andelen 46,7 procent vilket var oförändrat jämfört mot 2013. Även här sen man stora regionala skillnader.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng