Mässling i spåren av ebola

Fler människor kan komma att dö av mässling än av ebola i de drabbade västafrikanska länderna.

13 mar 2015, kl 08:55
0

Konsekvensen av ebolautbrotten i Västafrika är att ett stort antal barn inte blivit vaccinerade mot mässling som de annars skulle ha blivit. Ett flertal medicinska verksamheter har legat nere under tiden som ebola spreds och människor har också hållit sig borta från hälsocentralerna. Som en konsekvens har rutinmässig hälsovård inte fungerat.

För varje månad som hälsocentralerna varit stängda har 20 000 färre barn inte fått det skydd en mässlingvaccination skulle ha gett. Farhågorna är att mässling nu kan komma att skörda fler liv än vad ebola hittills gjort enligt forskare från John Hopkins Bloomberg School of Public Health som publicerat sina beräkningar i tidskriften Science.

Under de 18 månader som ebolasjukdomen härjade ökade antalet barn som inte fått mässlingsvaccin med 45 procent. Detta gällde åldersgruppen mellan 9 månader och 5 år. Om ett mässlingsutbrott startar beräknas mellan 2000 till 16000 barn att dö och det gäller främst de allra yngsta. Ebola i sig har hittills orsakat drygt 9 500 dödsoffer.

Forskarna menar att dödsfallen går att förhindra med relativt låga omkostnader och säger att vaccinationer mot mässling måste återupptas snarast.

De noterar också att andra vaccinationer inte heller blivit gjorda vilket kommer kunna få svåra konsekvenser om inte förstärkta insatser sätts in snart. Dessutom har vården av människor med malaria, hiv och tuberkulos inte fungerat under ebolautbrotten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng