Två olika vacciner i dos 1 och 2 gav bättre skydd

Två olika vacciner i dos 1 och 2 gav bättre skydd

I en studie i Umeå var vaccinsvaret bäst när vaccinet från Astrazeneca följdes av en dos av Modernas vaccin.

14 sep 2021, kl 09:59
0

Annons

Att använda två olika vacciner i dos 1 och 2, så kallad heterolog vaccination, kan vara en effektiv strategi mot covid-19. Det bekräftar en studie som genomfördes av forskare i Umeå. Arbetet ingick i projektet Covers, som Läkemedelsvärlden rapporterar om i en annan artikel. Studien är publicerad i New England journal of medicine.

Kunde välja olika vacciner

Deltagarna i den aktuella studien var vårdpersonal vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. De hade fått en dos av Astrazenecas adenovirusvektorvaccin Vaxzevria. När det var dags för dos 2 hade det kommit nya riktlinjer. Detta med anledning av ett antal fall av trombos hos yngre som fått Vaxzevria. Personer under 65 år som fått detta vaccin som första dos erbjöds därför att som andra dos få välja ett mRNA-vaccin.

Av studiedeltagarna valde 35 personer då att ta Vaxzevria även som andra dos, medan 48 valde Modernas mRNA-vaccin Spikevax.

Deltagarna lämnade blodprov före den andra vaccindosen samt en respektive fyra veckor efter.

– Vi såg en signifikant skillnad mellan grupperna. De som fått två olika vacciner svarade betydligt bättre på den andra dosen, säger Clas Ahlm, professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet och en av forskarna bakom studien.

Inga allvarliga biverkningar

Den heterologa vaccinationen gav högre antikroppsnivåer mot covid-19-virusets spikeprotein. Även i så kallade neutralisationstester var effekten klart bättre efter heterolog vaccination än bland dem som fått samma vaccin i båda doserna. I neutralisationstester undersöker forskarna skyddsförmågan mot viruset i laboratoriet med hjälp av blodprover.

Biverkningarna efter den andra dosen var de som är kända för respektive vaccin. Vaccination med mRNA-vaccin gav fler, men lindriga biverkningar. Inga allvarliga biverkningar rapporterades.

Även i en annan, något större studie har andra forskare studerat heterolog vaccination. Där gavs mRNA-vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech som andra dos efter Vaxzevria från Astrazeneca. Också i den studien, som publicerades i the Lancet, såg forskarna att detta sätt att vaccinera gav hög effekt med god säkerhet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng