Annons
Öronmärkning ska ge rättvisare fördelning

Öronmärkning ska ge rättvisare fördelning

Regeringen öronmärker 2,1 miljarder kronor för att öka tillgången till covid-19-vaccin i låginkomstländer.

14 sep 2021, kl 10:03
0

Annons

Tillgången till covid-19-vaccin i världen är fortsatt ojämlik. I Europa och USA har omkring 60 procent av befolkningarna fått sin första dos medan motsvarande siffra i Afrika är två procent. Regeringen öronmärker därför 2,1 miljarder kronor av biståndsbudgeten 2022 för att bidra till en mer rättvis fördelning och öka tillgången av vaccin i låginkomstländer. Detta ska bland annat göras genom ett ökat stöd till det globala vaccinprogrammet Covax.

– Den ojämna tillgången till vaccin globalt är oacceptabel. Vi har ett ansvar att agera i solidaritet med utvecklingsländer som inte kunnat köpa egna doser.

– Genom att använda svenskt bistånd för att främja vaccintillgång för alla kan vi minska död och lidande och få fart på skolorna, ekonomierna och sjukvården globalt. Det är samtidigt viktigt för att minska risken för nya skadliga mutationer, säger Per Olsson Fridh, minister för internationellt utvecklingssamarbete, i ett pressmeddelande.

Rättvis fördelning av covid-19-vaccin

Pengarna kommer att användas för att finansiera donationer av svenskt vaccinöverskott samt till ett ökat finansiellt stöd till Covax som arbetar för en mer rättvis fördelning av covid-19-vaccin i världens länder.

Förra veckan gick representanter från Covax ut med en uppmaning till givare och tillverkare att säkerställa att länder som ingår i programmet får tillgång till vaccin. Bland annat uppmanades länder som är långt framme i sina vaccinationsprogram att utöka och påskynda sina donationer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng