Annons
Minst fem dödsfall i mässling i EU på ett år
Foto: Istock

Minst fem dödsfall i mässling i EU på ett år

Vi måste stoppa ökningen av mässling för att skydda våra minsta barn, manar smittskyddsmyndigheten ECDC.

22 apr 2024, kl 12:05
0

Sabrina Bacci

Sabrina Bacci, ECDC.

Ökningen av mässling i EU drabbar främst de allra minsta barnen eftersom de ännu inte hunnit få vaccin mot sjukdomen. Det framhåller EU:s smittskyddsmyndighet ECDC som nu uppmanar EU-medborgarna och länderna att öka vaccinationstäckningen för att få stopp på mässlingvirusets cirkulation.

– Vi måste skydda de allra minsta genom att se till att alla omkring dem är vaccinerade mot mässling, sa ECDC:s Sabrina Bacci vid en presskonferens på måndagen.

Sabrina Bacci är chef för myndighetens avdelning för vaccinering och vaccinförebyggbara sjukdomar. Presskonferensen var upptakten för den europeiska vaccinveckan, European immunization week, en årlig kampanj den sista veckan i april.

Mässling i EU upp efter pandemin

Årets tema för vaccinveckan är den oroande ökningen i EU av flera allvarliga infektionssjukdomar som går att förebygga med vaccin. Bland annat ökar mässling i EU, som Läkemedelsvärlden även tidigare har rapporterat.

Under pandemin minskade mässling i EU kraftigt, liksom andra smittsamma sjukdomar. Coronarestriktionerna hindrade många andra smittor än covid-19. Under hela 2022 rapporterade medlemsländerna färre än 200 mässlingfall.

Men efter pandemin har kurvorna för de smittsamma infektionerna börjat peka brant uppåt. Enligt ECDC beror det på en kombination av låg immunitet i befolkningarna efter åren med smittskyddsrestriktioner och för låga vaccinationsgrader.

95 procent krävs för flockimmunitet

För mässling i EU presenterar ECDC nu nya siffror. De visar att EU-länderna rapporterade minst 5 770 fall av mässling under de tolv månaderna från och med mars 2023 till och med februari 2024. I åtminstone fem av dessa fall var utgången dödlig.

Nio av tio personer som fick mässling var ovaccinerade.

– Låt oss alla göra vad vi kan för att stoppa de vaccinförebyggbara sjukdomarna, sa Sabrina Bacci.

Hon framhöll att om tillräckligt många i befolkningen är vaccinerade, uppstår en flockimmunitet som skyddar även spädbarn och andra som av något skäl inte kan vaccineras.

Mycket effektivt vaccin

När det gäller mässling krävs att 95 procent av befolkningen har fått två vaccindoser för att sådan immunitet ska uppstå. År 2022 var det bara fyra länder i EU som nådde detta, enligt en årsrapport från ECDC. Den svenska täckningen för två doser av vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) låg på 91 procent.

– Det är tragiskt eftersom vaccinet är mycket effektivt. Mässling är en av de infektionssjukdomar vi verkligen kan kontrollera med hjälp av hög vaccinationstäckning, sa Sabrina Bacci.

Andra vaccinförebyggbara sjukdomar som nu är på uppgång i EU är kikhosta, påssjuka, infektion med invasiva meningokocker och difteri.