Hittills milda fall av omikron i Europa
Coronavirus. Illustration: Istock

Hittills milda fall av omikron i Europa

Smittskyddsmyndigheten ECDC rapporterar att varianten omikron hittills inte gett allvarlig covid-19 i Europa.

8 dec 2021, kl 07:30
0

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC publicerar nu dagliga uppdateringar om spridningen av den nya sars-cov-2-varianten omikron i Europa. Statistiken gäller länderna i EU och EEA (=EU+Island, Liechtenstein och Norge). Enligt den senaste rapporten hade länderna på tisdagen rapporterat sammanlagt 62 nya bekräftade fall på ett dygn. Sammanlagt fanns 274 bekräftade omikronfall i EU och EEA.

Enligt ECDC-rapporten hade vidare Sverige elva bekräftade fall, men en senare siffra från Folkhälsomyndigheten säger 13 fall i Sverige.

ECDC konstaterar i sin rapport att samtliga de hittills kända fallen av omikronsmitta i de europeiska länderna antingen har gett asymtomatisk infektion eller milda covid-19-symtom. Inga dödsfall har än så länge rapporterats hos personer med denna variant av covid-19-viruset.

Samtidigt framhåller ECDC att underlaget ännu är för litet för att man ska kunna säga något säkert om hur allvarlig sjukdom omikron kan orsaka.

Det var på tisdagen 19 länder i EU/EEA som hade rapporterat in misstänkta och bekräftade fall. Danmark hade flest fall, 73 bekräftade och 188 misstänkta.

Majoriteten av alla fall av omikron i Europa har en koppling till inresande från länder i södra Afrika. Men Belgien, Danmark, Island och Spanien har upptäckt fall utan koppling till länder med känd samhällsspridning av omikron.

Vaccinbesked väntas inom två veckor

Globalt hade fram till tisdagen sammanlagt 1 137 bekräftade omikronfall rapporterats av 52 länder.

Världshälsoorganisationen, WHO, väntas enligt nyhetsbyrån TT inom två veckor kunna ge de första beskeden om hur effektivt nuvarande covid-19-vacciner skyddar mot den nya varianten. I en intervju med nyhetsbyrån AFP sa Mike Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödlägen, sent på tisdagskvällen att det är högst osannolikt att vaccinerna skulle vara helt verkningslösa mot omikron. Detta sedan preliminära data från en första, mindre studie i Sydafrika visat att vaccinet från Pfizer/Biontech verkar skydda sämre mot omikron än mot delta, men att det ändå ger visst skydd och att detta ökar med hjälp av en påfyllnadsdos.

WHO:s Mike Ryan sa också att den nya varianten inte verkar orsaka allvarligare covid-19 än tidigare varianter.