NU SKA FLER FÅ HIV-FÖREBYGGANDE PREP
Prep-behandling snart på fem nya mottagningar
Foto: Istock

Prep-behandling snart på fem nya mottagningar

I höst erbjuder Region Stockholm förebyggande Prep mot hiv på fem nya mottagningar.

4 jun 2024, kl 12:00
0

Annons
Christine Lorne Foto: Centerpartiet

Christine Lorne
Foto: Centerpartiet

"Att erbjuda Prep är en låg kostnad i förhållande till hur stor nytta det gör."

Nu ska hiv-förebyggande Prep erbjudas fler i Region Stockholm. Prep står för preexpositionsprofylax.

Men efterfrågan på behandlingen är långt större än utbudet. Det förekommer att patienter väntar på att få börja behandlingen i upp till ett år, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat.

Venhälsan på Södersjukhuset var först ut med att använda sig av det förebyggande läkemedelsbehandlingen och gör det sedan 2018. Förra året börjar även Karolinska universitetssjukhuset i Hudddinge med Prep i ett försök att beta av köerna.

En annan åtgärd är att Venhälsan på Södersjukhuset numera också behandlar med Prep via en helt digital mottagning, Venhälsan online, som Läkemedelsvärlden berättat om.

Fyra mottagningar 1 september…

Trots att regionens försök utöka behandlingsmöjligheterna räcker det inte.

Därför tog primärvårdsnämnden i Region Stockholm beslut 29 maj att den förebyggande hivbehandlingen ska bli en del av vårdval Sexuell hälsa i Stockholmsregionen.

– Vi la ett liknande uppdrag för ett par år sedan men då betade Venhälsan av den kö som fanns då. Men nu har den byggts på igen, och även om Karolinska i Huddinge tagit emot 230 remisser från Venhälsan och därigenom avlastat, så behövs Prep tillgängliggöras på fler platser, säger regionrådet Christine Lorne (C) till tidningen QX.

Från 1 september i år kommer den hiv-förebyggande behandlingen att erbjudas på fyra mottagningar för sexuell hälsa. Det är RFSU kliniken för sexuell hälsa på Södermalm, Citymottagningen för sexuell hälsa på Östermalm, Stockholms mottagning för sexuell hälsa i Vasastan och Älvsjö Sexuell hälsa.

Venhälsan har redan varit ute och utbildat personalen, skriver QX.

…och en femte mottagning 2 september

Ytterligare en mottagning kommer att kunna ta emot patienter för Prep-behandling i höst.

Region Stockholm har godkänt ytterligare ännu en vårdvalsmottagning som kommer att erbjuda behandlingen.

– Den öppnar den 2 september i stadsdelen Haga i Solna, berättar Christine Lorne i QX.

Att erbjuda Prep är en låg kostnad i förhållande till den stora nyttan den gör, tycker Christine Lorne. Prep är dessutom väldokumenterat förebyggande mot hiv.

Hon driver själv frågan om att göre behandlingen tillgänglig för fler, det är viktigt för henne.

– Jag gillar förebyggande folkhälsoarbete och en förebyggande insats är när vi kan erbjuda en behandling som kan skona folk från att få en livslång sjukdom. Jag är glad att vi gemensamt tar ansvar för den sexuella hälsan och kan erbjuda en behandling som vi vet fungerar. Och dessutom är det tydligt att Prep-behandling avlastar vården i längden, säger hon till QX.