Annons
Stina har ett annorlunda sommarjobb
Farmacistudenten Stina Vestman sommarjobbar på Skansenapoteket i Stockholm under sommaren 2024.

Stina har ett annorlunda sommarjobb

Farmacistudenten Stina Vestman uppskattar de många givande samtalen med frågvisa besökare som fyller sommarens arbetsdagar på Skansenapoteket.

1 jul 2024, kl 09:22
0

Annons

Skansenapoteket – Kronans apotek på friluftsmuseet Skansen i Stockholm – visar hur ett apotek i Sverige kunde se ut på 1790-talet. Inredningen kommer från Drottningholms slottsapotek och från Scheeles apotek i Köping.

– Bland annat laboratorieutrustningarna tycker jag är väldigt intressanta. Det är roligt att se hur man tänkte. Det fanns mycket kreativitet och smarta lösningar med den teknik man hade då, säger Stina Vestman som denna sommar har Skansenapoteket som sin arbetsplats.

Svalt på Skansenapoteket

Arbetsklädseln är tidsenlig vilket bland annat innebär dubbla, tunga kjolar med förkläde och en hätta på huvudet. Det kan bli lite varmt med alla dessa tyglager under sommarheta dagar, berättar hon.

– Men som tur är har apoteket tjocka ytterväggar så det håller sig ändå ganska svalt inomhus.

Stina Vestman har just avslutat apotekarprogrammets åttonde termin vid Uppsala universitet. Förra året sommarjobbade hon på ett lite mer vanligt apotek och året dessförinnan på ett laboratorium.

– Men i år tyckte jag att det verkade roligt att få göra något helt annorlunda.

Ökande intresse

Så hon nappade på möjligheten att hjälpa till att bemanna Skansenapoteket under sommaren. Det gör hon tillsammans med de åtta apotekarna i Skansens apotekarskrå där alla är timanställda av Skansen.

Det historiska apoteket är inne på sitt 91:a år och möter ett växande intresse från besökarna. Skansen har därför velat öka öppethållandet och i år är apoteket öppet sammanlagt 100 dagar.

Under sommarsäsongen, 17 juni-11 augusti, är Skansenapoteket öppet dagligen kl 11-17.

– Under midsommarhelgen hade vi väldigt många besökare och höll små visningar hela tiden för alla som kom in. Och det kommer fortfarande mycket folk som vill fråga och prata, säger Stina Vestman.

Snart färdig apotekare

Inför Skansenjobbet fick hon material att läsa in för att kunna svara på besökarnas frågor. Men hon förklarar att samtalen inte alls bara är informerande envägskommunikation.

– Ofta är det ta-och-ge. Många besökare har mycket att berätta om hur det var på apotek för inte alls så länge sedan. De berättar till exempel hur det gick till att trilla piller. Det är spännande samtal.

Efter Skansensommaren har Stina Vestman ett år kvar på apotekarprogrammet. Efter examen räknar hon med att arbeta på apotek, åtminstone ett tag.

– Sedan får jag se, jag har inte riktigt bestämt mig ännu för om jag ska satsa på apotek även på längre sikt eller om det blir något annat.