Annons
Klarsignal för mRNA-vaccin mot RSV-infektion
Foto: Istock

Klarsignal för mRNA-vaccin mot RSV-infektion

Modernas vaccin mot RS-virus blir EU:s första mRNA-vaccin mot en annan infektion än covid-19.

1 jul 2024, kl 11:35
0

Annons

Läkemedelsmyndighet EMA rekommenderar att EU godkänner ett mRNA-vaccin mot RSV-infektion hos personer från 60 år och uppåt.

Kommissionen brukar följa EMA:s rekommendationer. Om så sker även denna gång blir det första gången som EU-godkänner ett mRNA-vaccin mot en annan infektion än covid-19.

mRNA-vaccin mot RSV-infektion

Det amerikanska bioteknikföretaget Moderna har tagit fram det nya RSV-vaccinet, som fått produktnamnet mResvia. I maj blev det godkänt i USA.

Vaccinet stimulerar kroppen att bland annat producera neutraliserande antikroppar mot RS-virus.

Vaccinet är baserat på samma mRNA-teknologi som gjorde det möjligt för Moderna att rekordsnabbt utveckla ett vaccin mot covid-19 under pandemins första år.

Framgångarna för mRNA-tekniken i covidvaccinerna öppnade vägen för utveckling av en rad andra medicinska mRNA-användningar och mResvia är ett av de första exemplen som når marknaden.

Stor studie visade gott skydd

Det är EMA:s expertkommitté CHMP som efter granskning rekommenderar att EU-kommissionen godkänner vaccinet. Kommittén baserar sin rekommendation på en randomiserad, placebokontrollerad fas II/III-studie som publicerats i New England journal of medicine.

I studien medverkade omkring 37 000 vuxna i åldrarna 60 år och uppåt i 22 länder. Efter en uppföljningstid på i median 3,7 månader minskade vaccinet risken för nedre luftvägsinfektion orsakad av RS-virus med 83,7 procent.

De vanligaste biverkningarna var smärta på injektionsstället, trötthet, huvudvärk samt muskel- och ledvärk.

Två vacciner sedan tidigare

RS-virus (respiratory syncytial virus) är ett vanligt och smittsamt virus som oftast bara leder till en vanlig förkylning, men kan drabba barn och äldre hårdare.

Som Läkemedelsvärlden har rapporterat finns det sedan tidigare två EU-godkända vacciner mot RS-virus hos äldre.