Annons
Ny studie om skyddseffekt och hälsoekonomi
Vaccin eller antikropp – vilket RSV-skydd är bäst?
Foto: Istock

Vaccin eller antikropp – vilket RSV-skydd är bäst?

Forskare har jämfört olika typer av medicinska program för att skydda alla spädbarn mot RSV-infektion.

10 jan 2024, kl 08:51
0

Med två nya produkter som ger spädbarn RSV-skydd under livets första månader står världens hälsomyndigheter i Sverige och andra länder plötsligt inför komplicerade beslut.

Hur värdefullt är det skydd som behandlingarna kan ge och bör man erbjuda det till alla barn? Vilken av produkterna är bäst? Och vad är det rimligt för samhället att betala för vaccin respektive antikroppsläkemedel som skyddar spädbarn mot RSV-infektioner?

För att underlätta besluten har forskare i England och Skottland i en analys jämfört program med det nya vaccinet respektive den nya antikroppen med varandra. Studien är publicerad i The Lancet.

Prisbilden är avgörande

Mycket kortfattat är forskarnas slutsats att båda kan vara kostnadseffektiva att använda, om priset är det rätta.

Två exempel: Ett program där man ger vaccinet Abrysvo till gravida som är i vecka 24-36 under juli till och med december, är kostnadseffektivt så länge varje dos kostar max 80 pund (1046 kronor). Då är både vaccinkostnaden och vårdresurserna inräknade.

Och under samma förutsättningar är det kostnadseffektivt att ge Beyfortus till alla barn som föds under september-februari om dospriset är max 84 pund (1098 kronor).

De så kallade listpriserna ligger dock i dag betydligt högre än så för båda produkterna. De är närmare 2000 kronor för en vaccindos och cirka 7 500 kronor för en dos Beyfortus.

Nya typer av RSV-skydd

RS-virus (respiratory syncytial virus) kan ge allvarliga luftvägsinfektioner hos små barn och hos äldre.

Tidigare fanns inget annat medicinskt RSV-skydd att tillgå än den monoklonala antikroppen Synagis (palivizumab). Dessa effekt är kortvarig och behandlingen behöver därför upprepas varje månad under säsongen.

Synagis används endast till mycket för tidigt födda eller andra särskilt sårbara spädbarn.

Men under 2023 kom både vaccinet Abrysvo som ges till den gravida kvinnan och sedan skyddar det nyfödda barnet och den monoklonala antikroppen Beyfortus (nirsevimab). Den är till skillnad från den något äldre antikroppen Synagis långverkande. Det innebär att en dos Beyfortus räcker för att ge skydd under hela vintersäsongen då RSV sprids.

Vill hjälpa länder att planera

Men vilken av de nya produkterna bör då länder som vill minska RSV-sjukligheten genom förebyggande program satsa på?

Just den frågan svarar forskarna bakom den aktuella studien inte på. Men de jämför vaccinet och antikroppen i olika tänkta scenarier i England och Wales för att hjälpa beslutsfattare att hitta sina egna svar. Bland scenarierna finns både året-runt-program och program där behandlingarna ges endast under RSV-säsongen.

Forskarna gör jämförelserna med hjälp av datorsimuleringar som bland annat bygger på data om preparatens olika skyddseffekter från de kliniska studierna. De utgår också från att en antikropp som ges till nyfödda kommer att få en större täckning än ett vaccin för gravida.

De räknar därför med 90 procents täckning för Beyfortus och 60 procents täckning för Abrysvo.

Antikroppen skyddar fler spädbarn

Under dessa förutsättningar förhindrar Beyfortus fler RSV-fall på sjukhus bland barn på högst sex månader än Abrysvo, enligt studien. Vaccinet förhindrar närmare bestämt 32 procent av sådana RSV-fall bland spädbarn och antikroppen 57 procent i Storbritannien och Wales.

Men eftersom vaccinet även ger de gravida själva RSV-skydd, förebygger de två preparaten totalt sett ungefär lika många fall. Även gravida är extra infektionskänsliga och både de själva och det väntade barnet har därför nytta av vaccinskyddet.

Bara vaccinet finns ännu i Sverige

I vårt land är RSV-säsongen nu i full gång. Vecka 52 rapporterades 669 fall av RS-virus, 201 av dessa hos barn under ett år. Detta enligt Folkhälsomyndighetens senast3e veckorapport.

Det är i dagsläget bara vaccinet som används i Sverige och då på eget initiativ av gravida som vänder sig till en privat vaccinationscentral och betalar omkring 2000 kronor.

Efterfrågan från blivande mammor är, enligt andra medier, hög.

Brist på Beyfortus

När det gäller antikroppsläkemedlet Beyfortus rekommenderar Läkemedelsverket och NT-rådet, som Läkemedelsvärlden rapporterat, att medicinskt särskilt sårbara nyfödda bör få det.

Men den höga globala efterfrågan leder till att doserna inte räcker till Sverige. Hur svenska myndigheter agerar inför kommande RSV-säsonger återstår att se. Läkemedelsverket arbetar med en större uppdatering av behandlingsrekommendationen för RS-virus.

Den blir klar under senvåren 2024.