Annons
Ja till Beyfortus mot RSV till de mest riskutsatta
Foto: Istock

Ja till Beyfortus mot RSV till de mest riskutsatta

De spädbarn som löper allra störst risk för allvarlig RSV-infektion bör få det nya läkemedlet, menar NT-rådet.

23 okt 2023, kl 11:14
0

Ge det förebyggande antikroppsläkemedlet Beyfortus mot RSV till de allra mest sårbara spädbarnen. Den rekommendationen riktar nu NT-rådet till landets regioner.

Däremot vill rådet att regionerna ska avvakta med att ge behandlingen till barn som inte är på den översta risknivån, men ändå har hög risk. Till exempel de som är födda mellan graviditetsvecka 26 och 32.

Indelning i risknivåer

För en månad sedan kom Läkemedelsverket med sin behandlingsrekommendation om förebyggande läkemedelsbehandling mot RSV, respiratoriskt syncytialvirus, hos barn.

Som Läkemedelsvärlden rapporterade betonar Läkemedelsverket att de barn som har högst risk för allvarlig, vårdkrävande infektion ska prioriteras i första hand. Gruppen på risknivå 1 består av barn som är födda före graviditetsvecka 26 samt barn under 12 månader med svårare hjärt- och lungsjukdomar.

Alla barn i denna grupp bör få Beyfortus (nirsevimab) eller Synagis (palivizumab) inför säsongen 2023-2024. Beyfortus anses fördelaktigare eftersom det är en engångsbehandling. Man ger en injektion med antikroppsläkemedlet som skyddar i sex månader.

Samtidigt skriver Läkemedelsverket också att om tillgängligheten på Beyfortus räcker till för det, bör även barn på risknivå 2 få förebyggande läkemedel. Hit hör bland annat barn som är födda före vecka 32, barn med vissa kromosomavvikelser och de med påtagligt nedsatt immunförsvar.

Beyfortus mot RSV

Men NT-rådet rekommenderar i nuläget att regionerna ger Beyfortus mot RSV enbart till barn på risknvå 1.

I sin rekommendation hänvisar NT-rådet till en hälsoekonomisk utvärdering som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har gjort. Enligt denna är Beyfortus inte kostnadseffektivt.

En engångsdos kostar, enligt TLV, 7 534 kronor. Beyfortus är godkänt som förebyggande till alla spädbarn inför deras första RSV-säsong. Om läkemedlet skulle användas på det sättet blir kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår, enligt TLV, mellan 3,5 och 4,6 miljoner kronor.

Säsongen är ännu inte i gång

NT-rådet har dock gett regionernas marknads- och förhandlingsfunktion i uppdrag att försöka förhandla med tillverkaren Sanofi om kostnaden för Beyfortus.

Rådet planerar också att göra “en sammanvägd bedömning” när det gäller behandling av barn på risknivå 2. Rekommendationen är därför att “avvakta med att använda Beyfortus till barn i andra risknivåer till dess att NT-rådet har gjort en sammanvägd bedömning”.

Ännu har RS-virussäsongen i Sverige inte börjat. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport rapporterades 20 fall av RS-virus under vecka 41 och 17 fall veckan före.

Ingen rekommendation om vaccinet

I år har även ett vaccin mot RSV blivit godkänt i EU. Det handlar om Pfizers vaccin Abrysvo som ges till mamman under graviditeten och sedan skyddar barnet.

Det är Folkhälsomyndigheten som utarbetar rekommendationer om vacciner i Sverige. Myndigheten har dock ännu inte kommit med någon rekommendation om Abrysvo till gravida för att skydda deras barn.

Vaccinet finns än så länge bara hos privata vaccinatörer och man får betala hela kostnaden på omkring 2000 kronor själv.