Annons

GSK överklagar upphandlingen

Läkemedelsföretaget GSK har nu bestämt sig för att överklaga att landstingen valde Sanofi pasteur MSD:s vaccin Gardasil i den omgjorda upphandlingen. Det innebär att vaccineringen av unga flickor som redan skjutits upp ett år fördröjs ytterligare.

22 sep 2011, kl 11:33
0

Hur länge processen kommer att fördröjas den här gången beror på såväl domstolarnas som de två företagens agerande. I den förra vändan var det Sanofi Pasteur MSD som drev fallet till Kammarrätten och där fick bifall för sin syn; att upphandlingen inte varit korrekt genomförd. Nu är det alltså GSK:s tur.
? Men jag hoppas förstås att Förvaltningsrätten agerar snabbare den här gången, säger Bo Claesson på Sveriges Kommuner och Landsting.

I en debattartikel
i dagens DN redogör GSK för några av sina skäl. Bland annat hävdar man att landstingen godkänt en annan vetenskaplig metod att värdera cancerskyddet än vad som angavs i förfrågningsunderlaget. Det avvisas av Bo Claesson.
? Vi satte en ribba för vilken skyddseffekt vi krävde, det klarar båda vaccinerna. Vi använde oss av ett så kallat BÖR- krav på vilken metod man skulle använda för utfallsmåttet, vilket är något annat än ett SKA- krav.
Enligt Bo Claesson har landstingen nu fått ett fullgott HPV- skydd plus kondylomskyddet till i stort sett samma pris som man under den förra upphandlingen fick GSK:s Cervarix.

GSK har offentliggjort
att deras pris var 148 kronor per spruta. Enligt Bo Claesson är skillnaden i pris mellan de två vaccinerna mindre än de 10 miljoner kronor som landstingen var beredda att betala för kondylomskyddet, vilket innebär att priset bör ligga någonstans mellan 210-212 kronor per spruta för Gardasil. Skillnaden blir enligt Bo Claesson mindre än de tio miljoner för 150 000 doser som landstingen sagt sig vara beredda att betala för kondylomskyddet.
Till upphandlingen har SKL haft en expertgrupp knuten, enligt Bo Claesson samma personer som under den förra upphandlingsprocessen, då alltså GSK:s vaccin gick vinnande ur striden.