Norge väntar med allmän HPV-vaccinering

Beslutet om allmän vaccinering av unga norska flickor för att skydda dem mot livmoderhalscancer har skjutits upp. Rådet som fattar beslutet vill ha ett bättre hälsoekonomiskt underlag.

6 dec 2007, kl 11:18
0

De norska, liksom svenska myndigheterna, har ännu inte bestämt sig för om HPV-vaccinering av unga flickor ska införas i det allmänna vaccinationsprogrammet. Meningen var att Rådet för kvalitet och prioritering den här veckan skulle ha fattat ett beslut. Men rådet ansåg sig inte ha underlag nog för ett sådant.

Ordförande i rådet, Björn-Inge Larsen säger till norska Dagens Medisin att trots alla de positiva aspekterna med en allmän vaccinering måste man också ta hänsyn till kostnaderna.
– Vi är fortfarande osäkra på om det är det bästa sättet att årligen använda mer än 100 miljoner norska kronor.
I januari eller mars nästa år ska frågan dryftas igen i det norska kvalitets- och prioriteringsrådet. Det innebär att beslut om starten för allmän vaccinering av norska flickor skjuts fram.

Enligt företaget Sanofi Pasteur MSD, ett av företagen som marknadsför HPV-vaccinet, har nu 13 länder i västeuropa beslutat om allmän vaccinering, de senaste är Danmark och Grönland.
I Sverige är frågan under fortsatt utredning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng