Annons
Astra Zeneca drar in sitt covidvaccin i hela världen
Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Foto: Istock

Astra Zeneca drar in sitt covidvaccin i hela världen

Astra Zeneca drar in sitt covidvaccin i hela världen. Företagets vaccin är inte längre efterfrågat.

8 maj 2024, kl 10:15
0

Astra Zeneca drar tillbaka sitt vaccin mot covid-19 över hela världen, rapporterar Reuters.

Enligt företaget beror det på att det idag finns ett överskott på tillgängliga uppdaterade vacciner på marknaden, som skyddar mot nya virusvarianter.

Det har lett till en nedgång i efterfrågan på Astra Zenecas covidvaccin.

Covidvaccinet, som sålts under märkesnamnen Covishield and Vaxzevria, ska därför varken tillverkas eller levereras längre.

Kan ha biverkningar

Astra Zenecas vaccin har uppmärksammats tidigare på grund av ovanliga men farliga biverkningar.

Det misstänks kunna orsaka blodproppar i kombination med lågt antal blodplättar hos den vaccinerade. Detta kallas TTS, Thrombosis with thrombocytopenia syndrome.

I Storbritannien är bolaget indraget i en rättsprocess. Det gäller en grupptalan för 51 fall av biverkningsorsakade skador och dödsfall. Bolaget avkrävs skadestånd på upp till 100 miljoner pund.

”Det medges att AZ-vaccinet i mycket sällsynta fall kan orsaka TTS. Orsaksmekanismen är inte känd”, uppger Astra Zeneca i domstolshandlingar i februari i år, enligt The Telegraph.

Pausar användningen av vaccinet

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat stoppade Sverige och många andra europeiska länder användningen av Astra Zenecas covidvaccin redan i mars 2021. Detta efter rapporter om misstänkta biverkningar i form av just blodproppar och blödning.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utredde de misstänkta biverkningarna. EMA slog sedan fast att nyttan med vaccinet är större än riskerna.

Efter det beslutar Folkhälsomyndigheten att återigen rekommendera Astra Zenecas vaccin. Men då rekommenderar myndigheten det enbart till personer som är 65 år eller äldre. Detta eftersom det är yngre som drabbats av de misstänkta biverkningarna, som Läkemedelsvärlden skrev.

Sverige fasar ut Astra Zenecas vaccin

Därefter, i april 2021, beslutar EU-kommissionen, som Läkemedelsvärlden berättat, att inte förlänga vaccinavtalet med Astra Zeneca. Enligt uppgifter handlade det då inte om oro för biverkningar utan om leveransproblem.

Kort efter detta, i maj 2021, drar den brittisk-svenska läkemedelstillverkaren tillbaka sitt EU-marknadsföringstillstånd för vaccinet, som sålts under namnet Vaxzevria i Europa.

De sista förpackningarna som distribuerades i Sverige var märkta med utgångsdatum augusti 2021.

Folkhälsomyndigheten skriver i sin rapport till regeringen att Astra Zenecas vaccin fasades ut på grund av lägre effekt och begränsat användningsområde.