Uppgifter: Förlänger inte kontrakt med Astrazeneca

Uppgifter: Förlänger inte kontrakt med Astrazeneca

EU-kommissionens beslut uppges bland annat ha med leveransproblem av covid-19-vaccinet att göra.

14 apr 2021, kl 12:55
0

Under onsdagsförmiddagen kom uppgifter om att EU-kommissionen inte kommer att förnya kontrakten med Astrazeneca och Johnson & Johnson (Janssen) för leveranser av deras covid-19-vaccin nästa år. Det rapporterar Reuters, som hänvisar till uppgifter till den italienska tidningen La Stampa. Enligt tidningen är det en källa på det italienska hälsodepartementet som har uttalat sig.

Misstänkta biverkningar inte orsaken

Richard Bergström, som är Sveriges vaccinsamordnare, uppger till TT att det än så länge bara finns ett färdigt beslut när det gäller kontraktet med Astrazeneca. Enligt honom är orsaken inte oro för biverkningar utan att det i stället handlar om problem med leveranserna.

Förra veckan kom den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA med beskedet att det finns en möjlig koppling mellan Astrazenecas covid-19-vaccin och de fall av blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar som har rapporterats. EMA beslutade då att detta tillstånd bör anges som en mycket sällsynt biverkning av vaccinet.

Men enligt Rickard Bergström har detta alltså inte med saken att göra. När TT ställde frågan om den misstänkta risken för blödningsrubbningar spelar någon roll svarade han:

”Nej – det handlar enbart om volymer och tidpunkt. Dessutom är AZ (och J&J) inte bästa valet rent vetenskapligt för uppdaterade vaccin mot mutationer – där satsar nu EU stort på kapacitet (mer än 1 miljard doser per år) av mRNA och proteinvaccin”.

Kroppen kan bli immun mot virusvektor

Anledningen till att vaccinen från Astrazeneca och Johnson & Johnson är mindre lämpande för mutationer är att de använder sig av virusvektorer, vilka kroppen efter hand kan utveckla immunitet mot. När det gäller de så kallade mRNA-vaccinen kan detta inte ske.

– Dessa vacciner har ett hölje runt sig, och det kan kroppen inte lära sig känna igen, har virusforskaren Ali Mirazimi tidigare sagt till Läkemedelsvärlden.

Under onsdagen kom även medierapporter om att Danmark slutar att använda vaccinet från Astrazeneca. Enligt uppgifter väntas myndigheterna i landet komma med ytterligare besked på en presskonferens klockan 14.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng