Mekanism bakom biverkning okänd

Mekanism bakom biverkning okänd

Koagulationsrubbningen som kopplas till Astrazenecas vaccin beror troligen på en kombination av flera faktorer, säger Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket.

8 apr 2021, kl 14:15
0

Charlotta Bergquist

Charlotta Bergquist.

I går kom den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA med beskedet att det finns en möjlig koppling mellan Astrazenecas covid-19-vaccin och de fall av blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar som har rapporterats. Detta tillstånd bör anges som en mycket sällsynt biverkning av vaccinet, enligt EMA. Men vad som har orsakat biverkningen är fortfarande oklart.

– Vi vet ännu inte vad som ligger bakom tillståndet och det är svårt att peka ut någon specifik komponent i vaccinet som skulle kunna vara orsak. Men myndigheter och företaget fortsätter sina utredningar för att ta reda på vilken mekanism det kan vara som bidrar, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket.

Även andra covid-19-vaccin utreds

Astrazenecas covid-19-vaccin använder sig av ett försvagat förkylningsvirus (adenovirus) från schimpanser. Vaccinet från Janssen bygger på samma teknik.

– Man utreder just nu alla godkända vaccin, och har tittat efter signalen även när det gäller mRNA-vaccinen från Pfizer och Moderna. För dessa har man inte sett samma signal, säger Charlotta Bergquist.

Enligt henne tyder detta på att den sällsynta koagulationsrubbningen beror på någon mekanism som är specifik för just vaccinet från Astrazeneca, eller för vaccin som fungerar på samma sätt.

– Även vaccinet från Janssen utreds, men det inte har börjat användas i EU ännu och det är därför svårt att svara på något om detta. Det finns i nuläget tre misstänkta fall av biverkningen som har rapporterats in för Janssens vaccin.

Kombination av flera faktorer trolig orsak

De flesta fall av den sällsynta biverkningen som har rapporterats rör kvinnor under 60 år. Det har dock ännu inte gått att fastställa några specifika riskfaktorer.

– Att det är just dessa personer som har drabbats kan också bero på att det är flest i den gruppen som har fått Astrazenecas vaccin, säger Charlotta Bergquist.

Men bara för att det inte finns någon känd riskfaktor i dag betyder det inte att det inte finns några sådana, menar hon.

– Det är troligt att det är en kombination av flera faktorer. Det kan vara en kedja av händelser som till exempel genetik och miljöfaktorer. Vi vet mycket lite ännu, men förmodligen är det en väldigt komplex orsaksmekanism.

Symptom efter första dosen

Alla de personer som har drabbats av koagulationsrubbningen har fått symptom inom två veckor efter den första dosen av Astrazenecas vaccin.

Om man inte har fått någon biverkning efter den första dosen, kan man då känna sig trygg med att ta dos nummer två?

Vi vet inte detta ännu. De flesta som har vaccinerats med Astrazenecas vaccin har bara fått en dos så det är möjligt att det är därför biverkningen endast har rapporterats efter den första dosen, säger Charlotta Bergquist.

I Sverige rekommenderas Astrazenecas vaccin i dag till personer över 65 år. Den bekräftade kopplingen mellan vaccinet och den sällsynta koagulationsrubbningen kommer i nuläget inte att leda till någon förändring av detta, meddelade Folkhälsomyndigheten under gårdagen. Både EMA och Läkemedelsverket bedömer att nyttan med vaccinet överväger riskerna för biverkningar.