Annons
Astrazenecas vaccin till dem över 65 år
Foto: Istock

Astrazenecas vaccin till dem över 65 år

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astrazenecas vaccin åter börjar användas i Sverige, men bara till äldre.

25 mar 2021, kl 16:22
0

Folkhälsomyndigheten avslutar nu pausen för Astrazenecas vaccin mot covid-19 när det gäller personer från 65 år och uppåt. För yngre personer rekommenderar dock myndigheten fortsatt paus.

Vaccineringen med Astravaccinet stoppades tillfälligt i Sverige i många andra länder efter rapporter om misstänkta sällsynta biverkningar. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA slog sedan fast att nyttan med vaccinet är större än riskerna.

Men Folkhälsomyndigheten pausade vaccinet ytterligare några dagar för att analysera läget. Men nu gör Sverige som bland andra Finland och återstartar vaccineringen med detta vaccin bland äldre. Beslutet vilar på att de sällsynta biverkningarna i blodets koagulationssystem enbart rapporterats hos yngre personer.

Astrazenecas vaccin ger bra skydd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför också landets regioner fortsatt paus för användandet av Astrazenecas vaccin bland personer under 65 år. Detta tills vidare och i avvaktan på mer data kring säkerheten för de åldrarna.

– Vaccinet gör mycket stor nytta för de äldre, många blir svårt sjuka i covid-19 varje dag. Samtidigt har vi inte sett risk för de här sällsynta och allvarliga biverkningarna hos äldre. Det är bakgrunden till att vi häver pausen för personer över 65 år, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

– Astra Zenecas vaccin skyddar effektivt mot sjukdom, svår sjukdom och död i covid-19, enligt den senaste tidens data om skyddseffekten, som också omfattar personer i äldre åldersgrupper. Detsamma gäller övriga vacciner som har godkänts för användning.

Folkhälsomyndigheten tar nu fram mer information till både vaccinatörer och till personer som ska vaccineras, inför det fortsatta vaccinationsarbetet