Annons
Läkemedelsverket om utbyte av biologiska läkemedel:
”Gör analys som ställer vinst mot ökad kostnad!”
Insulinpenna. Foto: Istock

”Gör analys som ställer vinst mot ökad kostnad!”

Att låta apotek byta ut biologiska läkemedel precis som andra läkemedel kräver eftertanke, menar myndigheten.

24 apr 2024, kl 13:12
0

Det är juridiskt möjligt att byta ut biologiska läkemedel på apotek, på samma sätt som man byter ut andra läkemedel till den för tillfället billigaste produkten. Men det är inte helt okomplicerat utan kräver ytterligare analys. Man bör väga de ekonomiska vinsterna av bytena mot ökade kostnader för att motverka felbehandling.

Det skriver Läkemedelsverket i slutrapporten om ett regeringsuppdrag.

Går att byta ut biologiska läkemedel

Biologiska läkemedel är i dag viktiga för behandlingen av många allvarliga och kroniska sjukdomar som exempelvis diabetes, autoimmuna sjukdomar och cancer.

År 2017 avrådde Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, från upprepade byten mellan biologiska originalläkemedel och deras kopior, som kallas biosimilarer. Rekommendationen var baserad på dåvarande kunskapsläge. Det fanns hypoteser om en ökad risk för immunologiska reaktioner vid frekventa läkemedelsbyten.

Nu har dock ytterligare forskning och erfarenhet klargjort att de farhågorna var överdrivna. I nuläget finns därför inga effekt- eller säkerhetsskäl som talar emot att läkare byter mellan olika biologiska läkemedel i sin förskrivning till en patient, anser Läkemedelsverket.

Och rent juridiskt skulle det även vara möjligt att låta apoteken göra sådana utbyten mellan biologiska läkemedel. Det går att tillämpa de nuvarande utbytesreglerna även på denna läkemedelsgrupp, enligt myndighetens utredning

Kräver ökad information

Men det finns ändå skillnader mellan vanliga, syntetiska läkemedel och biologiska läkemedel. Skiullnader som gör att båda inte automatiskt passar in lika bra i samma utbytessystem, framhåller Läkemedelsverket.

En faktor är att biologiska läkemedel många gånger tas på andra sätt än som en tablett i munnen, till exempel i förfyllda spriutor. Det betyder att patienten kanske måste lära sig hantera ett nytt hjälpmedel vid byte mellan två i och för sig likvärdiga läkemedelsprodukter.

“Detta kommer att öka behovet av information på apoteket”, skriver myndigheten.

Om informationen är otillräcklig finns det också risk för felbehandling och att patienten känner sig otrygg. Otrygghet och negativ förväntan kan, enligt rapportens slutsatser, försämra behandlingseffekten.

Utred mer!

Därför vill Läkemedelsverket skynda långsamt. Innan man utvidgar utbytessystemet är det viktigt att utreda frågan ytterligare, menar Läkemedelsverket. Man bör då väga besparingarna mot höjda kostnader för bland annat mer information till patienterna och ökad arbetsbelastning på apoteken.

Man bör också undersöka hur förändringen kan påverka läkemedelsföretagen och i förlängningen tillgången på läkemedel på marknaden.

Läkemedelsverket framhåller även att det fortfarande finns en viss osäkerhet om de medicinska konsekvenserna av täta byten mellan biologiska behandlingar. Därför bör patienten alltid ha samma läkemedel i minst sex månader.

Barn under 18 år bör också inledningsvis vara undantagna från utbyten.

Om ett införande av biologiska utbyten blir aktuellt, vill Läkemedelsverket att det sker stegvis. En lämplig läkemedelsgrupp att börja med är, menar myndigheten, TNF-hämmare. Dessa används mot olika inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Biologiska läkemedel och biosimilarer

I ett biologiskt läkemedel har den aktiva substansen producerats i eller renats fram ur material av biologiskt ursprung – levande celler eller vävnad.

Exempel på biologiska läkemedel är insulin, de flesta vacciner, antikroppsläkemedel mot bland annat reumatiska sjukdomar och cancer, enzymer och antiserum mot olika gifter.

En biosimilar är ett biologiskt läkemedel som är mycket likt ett annat biologiskt läkemedel som redan är godkänt för försäljning inom EU (referensläkemedlet).

Godkända biosimilarer får sättas på marknaden så snart marknadsskyddet för referensläkemedlet löpt ut, vanligtvis tio år efter att referensläkemedlet först godkändes.

Källa: Läkemedelsverket

Föregående artikel Bättre blodsockernivå med avancerad insulinpump
Nästa artikel Osäker effekt av cannabispreparat