Annons
EMA vill se ny uppdatering av covid-19-vaccinerna
Foto: Istock

EMA vill se ny uppdatering av covid-19-vaccinerna

Coronaviruset fortsätter att förändra sig och vaccinerna behöver anpassas för att skydda mot nya varianter.

3 maj 2024, kl 06:08
0

EU:s läkemedelsmyndighet EMA rekommenderar nu en ny uppdatering av covid-19-vaccinerna inför säsongen 2024-2025. Detta eftersom en ny virusvariant har tagit över den dominerande rollen i smittspridningen från den variant som de nuvarande vaccinerna är anpassade till.

EMA framhåller visserligen att nuvarande covid-19-vacciner “förblir effektiva för att förebygga allvarlig sjukdom och död orsakad av varianter som har blivit dominerande i samhället med tiden”. Men påpekar samtidigt att skyddet minskar i takt med att coronaviruset förändras.

Studier har också visat att man får bättre skydd mot sjukdomen om man matchar innehållet i vaccinet mot de för närvarande cirkulerande varianterna.

Fjärde uppdatering av covid-19-vaccinerna

Covid-19-vaccinerna har hittills blivit uppdaterade tre gånger för att hänga med i virusets utveckling. För närvarande är vaccinerna riktade mot omikronvariantens undergrupp XBB 1.5. Den var, som Läkemedelsvärlden rapporterat, tidigare dominerande.

Men omkring årsskiftet 2023-2024 tog en annan undervariant av omikron över. Den har beteckningen JN.1 och är en undergrupp till omikron BA 2.86.

Enligt den senaste veckorapporten om covid-19 från Folkhälsomyndigheten är det nu JN.1 som dominerar även i Sverige.

WHO på samma linje

EMA rekommenderar därför att vaccintillverkarna förändrar vaccinerna så att de är anpassade till JN.1 inför den kommande vintersäsongen. Alla tillverkare förväntas följa rekommendationen, skriver EMA.

Företagen uppmanas att kontakta myndigheten för att diskutera hur det ska gå till att förnya godkännandena av vaccinerna efter att de har gjorts om.

Världshälsoorganisationen gick för några dagar sedan ut med samma rekommendation om uppdatering av covid-19-vaccinerna.