Annons
Astrazenecas vaccin pausas i Sverige

Astrazenecas vaccin pausas i Sverige

Folkhälsomyndigheten stoppar tillfälligt covid-19-vaccinet tills EMA:s utredning om misstänkta biverkningar är klar.

16 mar 2021, kl 10:51
0

De senaste dagarna har det kommit rapporter om misstänkta biverkningar i form av blodproppar och blödning hos personer som har vaccinerats med Astrazenecas vaccin mot covid-19. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Läkemedelsverket utreder nu dessa rapporter för att se om det finns ett orsakssamband mellan fallen och vaccinet. Fram tills att den utredningen är klar har Folkhälsomyndigheten beslutat att användningen av Astrazenecas vaccin ska pausas.

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, i ett pressmeddelande.

De misstänkta biverkningarna har innefattat blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar hos ett fåtal personer. Något sådant fall har inte rapporterats in i Sverige.

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger Anders Tegnell.

Astrazenecas vaccin har pausats i flera länder

Förra veckan pausades vaccineringen med Astrazenecas vaccin i Danmark efter att person efter vaccination fått en blodpropp och dött, vilket Läkemedelsvärlden rapporterade om. Varken EMA eller Läkemedelsverket ansåg dock att det fanns något som tydde på ett samband med vaccinet och att nyttan med vaccinet övervägde riskerna. Vaccineringen har även pausats i flera andra europeiska länder.

EMA:s säkerhetskommitté PRAC att ha ett möte i dag samt på torsdag för att besluta om åtgärder behöver vidtas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng