”Inte fler blodproppar än i allmänna befolkningen”

”Inte fler blodproppar än i allmänna befolkningen”

Hittills tyder inget på samband mellan blodproppar och Astrazenecas vaccin, anser EMA och Läkemedelsverket.

12 mar 2021, kl 09:59
0

Annons

Blodproppar är inte vanligare hos dem som fått Astrazenecas covid-19-vaccin än i den allmänna befolkningen. Det konstaterar både EU:s läkemedelsmyndighet EMA och svenska Läkemedelsverket i kommentarer till Danmarks beslut i går att för säkerhets skull pausa vaccineringen med Astrazenecas vaccin.

Till och med 9 mars hade 22 fall av blodpropp rapporterats bland tre miljoner människor som fått vaccinet i Europa. Enligt EMA och Läkemedelsverket tyder inget på att det var vaccinet som orsakade blodpropparna.

Tidigare i veckan stoppade Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg och Österrike vaccineringen med en specifik batch av Astrazenecas vaccin. Detta efter två rapporter om blodpropp efter vaccination. Undersökningar av batchen, som även levererats till bland andra Sverige, har dock inte visat på några kvalitetsproblem.

På torsdagen pausade Danmark all vaccinering med Astrazenecas vaccin sedan en person efter vaccination fått en blodpropp och dött.

EMA:s säkerhetskommitté PRAC utreder det som hänt. PRAC anser att det hittills inte finns något som tyder på ett samband med vaccinet och att nyttan med vaccinet överväger riskerna. Samma slutsats drar Läkemedelsverket som i nuläget inte har några planer på att följa det danska exemplet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng