Annons
EU godkänner ett fjärde covid-19-vaccin

EU godkänner ett fjärde covid-19-vaccin

EU-kommissionen har beslutat om ett villkorat godkännande för företaget Janssen-Cilags covid-19-vaccin.

11 mar 2021, kl 18:47
0

Annons

EU-kommissionen godkänner företaget Janssen-Cilags covid-19-vaccin för vuxna från 18 års ålder. Godkännandet kom efter en rekommendation från läkemedelsmyndighet EMA och dess expertkommitté CHMP.

CHMP hade ett extrainsatt möte under torsdagen och meddelade sedan sin rekommendation om ett villkorat EU-godkännande under produktnamnet Covid-19 Vaccine Janssen. Godkännandet är det fjärde EU-godkännandet av ett coronavaccin.

Janssen-Cilags covid-19-vaccin ges i en dos

Covid-19 Vaccine Janssen är som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat det första coronavaccinet i EU som bara behöver ges i en dos.

De kliniska studier som är basen för godkännandet har genomförts i USA, Sydafrika och Sydamerika. Mer än 44 000 personer har deltagit i randomiserade, dubbelblinda och placebokontrollerade prövningar. Resultaten visar sammantaget att vaccinet minskade antalet fall av symtomgivande covid-19 med 67 procent.

Biverkningarna av vaccinet var enligt CHMP:s rekommendation vanligen milda-måttliga och varade några dygn. Det handlade om smärta på injektionsstället, huvudvärk, trötthet, muskelvärk och illamående.

Till Sverige om en månad

Janssen-Cilags covid-19-vaccin verkar på liknande sätt som Astrazenecas vaccin. Det använder alltså ett annat virus, ett modifierat adenovirus, används som bärare av en gen med instruktion för tillverkning av coronavirusets ytprotein, spikeproteinet. Bäraren tar med genen in i kroppens celler som börjar tillverka spikeproteinet. Kroppens immunsystem reagerar då mot detta främmande protein och börjar göra antikroppar och t-celler riktade mot detta.

Det skapar en immunitet som gör att kroppen är beredd att försvara sig om den på nytt kommer i kontakt med coronaviruset.

EU har ett förköpsavtal med tillverkaren och Sverige har anslutit sig till detta avtal. Enligt prognoserna kommer de första doserna av Janssen-Cilags vaccin till Sverige i april. Leveranserna skalas sedan successivt upp och under juli-september räknar Sverige med att få 2,7 miljoner doser av detta endosvaccin.

Texten har uppdaterats.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng