Annons

Apotekarsällskapet förespråkar brittisk modell

I en rapport till socialdepartementet föreslår Apotekarsällskapet att
ersättningen för farmacevtiska tjänster blir en mycket mer central del
i prismodellerna på den omreglerade marknaden än vad som hittills
föreslagits. Förebilden är det brittiska systemet där apoteken får
ersättning från NHS.

24 mar 2009, kl 12:25
0

Under ett möte mellan Apotekarsällskapet och socialdepartementet i februari diskuterades frågan om hur apoteken i framtiden ska bli ersatta för farmacevtiska tjänster. Under mötet föreslog departementets Sofia Wallström att Apotekarsällskapet skulle återkomma med ett förslag på hur ersättningen för farmacevtiska tjänster skulle kunna se ut.

Sällskapet har nu lämnat in sin rapport till departementet där de föreslår att regeringen tänker om när det gäller ersättningen till apotek. Istället för att som i nuvarande förslag enbart fundera över vilka försäljningsmarginaler apoteken ska få när de levererar ett läkemedel till kund bör fokus istället läggas på hur apoteken ska bli ersatta för de tjänster de gör. På så sätt, menar Apotekarsällskapet, kommer apoteken få incitament att satsa på kompetens och innovation.

I rapporten argumenterar sällskapet för att apoteken skulle kunna bli en värdefull del i vårdkedjan om de bara blir korrekt ersatta för jobbet. Sällskapet föreslår att regeringen och landstingen sätter sig ner och funderar över vilka tjänster som Apoteket AB gör idag som de vill att framtidens apotek ska fortsätta att göra. De bör också se över vilka uppgifter sjukvården gör idag som apoteken skulle kunna göra fast billigare. Utifrån det ska sen en modell tas fram för vilken ersättning apoteken kan få.

Apotekarsällskapet refererar till att flera olika europeiska länder går mot en utveckling där apoteken blir en mer integrerad del i vården. Framförallt lyfter de fram det brittiska systemet och listar också vilken ersättning apoteken i Storbritannien får för olika tjänster som till exempel rökavvänjningsprogram, rådgivning och vaccinationer. I Skottland är det NHS som betalar för tjänsterna och Apotekarsällskapet tycker att det är rimligt att det i Sverige blir landstingen som får stå för betalningen.