Annons

Apoteksföreningen vill ha returrätt

Ett flexiblare system för generikasubstitutionen och returrätt av icke sålda läkemedel är två förändringar som skulle förbättra lagerhållningen på apoteken. Det menar Sveriges Apoteksförening i en debattartikel i Göteborgsposten idag.

22 mar 2011, kl 11:13
0

Annons

Under rubriken Orimliga villkor ger brist på läkemedel ger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening branschens förklaring till att den har problem att leva upp till kravet att läkemedel ska finnas tillgänglig för kund inom 24 timmar.
?Idag har landets apotek väldigt många skyldigheter, men få rättigheter när det gäller möjligheten att påverka logistiken?, skriver Johan Wallér och listar i artikeln förändringar som föreningen menar skulle förbättra läkemedelsförsörjningen:

Idag ingår fri
leverens när TLV bestämmer priset på varan. Men föreningen kräver att apoteken får inflytande över leverensvillkoren. Gammal praxis är leverens av läkemedel till apotek en gång om dagen varje vardag, en praxis som föreningen ifrågasätter. Idag med många helgöppna apotek är det en regel från en svunnen tid som bör förändras, anser föreningen.

Rädslan för
att sitta på osålda lager är ett annat skäl till problem med lagerhållningen. I debattinlägget ställs krav på att apoteken ska få returnera läkemedel som inte används.
Ett flexiblare generikasystem, skulle också förbättra lagerhållningen på apoteken anser Apoteksföreningen.