Annons

Danskt förslag om fritt OTC efter två år

Det danska läkemedelsverket vill att alla receptfria produkter automatiskt ska släppas fria i detaljhandeln efter två års försäljning på apotek. Ett förslag som Pharmadanmark kritiserar.

8 jun 2010, kl 11:20
0

Försäljningen av receptfria läkemedel liberaliserades i Danmark 2001. Idag finns det cirka 556 olika förpackningar som får säljas i dansk detaljhandel. Men nu förslår det danska läkemedelsverket en generell förändring av den receptfria försäljningen.

Enligt förslaget ska alla receptfria produkter efter två års försäljning på apotek automatiskt bli fria till försäljning i detaljhandeln, om inte myndigheten av särskilda skäl beslutar att den också fortsatt ska ske enbart på apotek. I stället för att som nu, myndigheten fattar beslut om varje enskild produkt som ska få säljas i detaljhandeln vänder man alltså på kuttingen; myndigheten ska istället fatta beslut om vilka som inte ska släppas till detaljhandeln.
Lægemiddelstyrelsen grundar sitt förslag på att försäljningen av receptfria läkemedel inte ökat sedan liberaliseringen, bortsett från en kraftigt ökad försäljning av nikotinpreparat. Inte heller tycks liberaliseringen hittills inneburit några ökade problem för användarna argumenterar myndigheten.

Det håller dock
Ove Holm, på Pharmadanmark, som organiserar akademiker i läkemedelsbranschen, inte med om. I fackföreningens tidskrift pekar han på att till exempel 66 procent av de som använder nikotinpreparaten använt de mer än de tre till sex månader som är rekommendationen och 17 procent i mer än fem år.
? Också försäljningen av nässprayer vid förkylning och nästäppa är ett problem, säger han till tidningen.
? Även om försäljningen inte ökat lika mycket som för nikotinmedlen så vet vi att ett långvarigt bruk ger skador på slemhinnorna. Kunder har behov av rådgivning också efter två år.