Antibiotika mot ryggont

Danska forskare har funnit ett samband mellan bakterier i broskskivor och ryggsmärtor.

14 maj 2013, kl 08:59
0

Annons

En tre månaders behandling med antibiotika tycks kraftigt kunna minska ryggsmärtor hos en grupp patienter. Det har danska forskare visat i nyligen publicerade studier.

Forskarna fann att hos nästan hälften av 61 studerade patienter som nyligen diagnosticerats för diskbråck fanns bakterier, vanligen hudbakterien propionibacterium acnes, inne i broskskivan. Forskarnas slutsats är att bakterien är orsak till förändringen i ryggradens ben, så kallade Modic-förändringar. I en relaterad studie undersökte forskarna om behandling med antibiotika kunde reducera smärtan hos patienter med dessa benförändringar. 162 patienter randomiserades till en tre månaders behandling med en kombination av amoxicillin och klavulansyra eller placebo.

Vid uppföljningen ett år efter behandlingen är forskarnas slutsats att tre av fyra patienter fick en signifikant minskad smärta och förbättrat funktion av behandlingen, medan placebogruppen inte upplevde någon förbättring alls.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng