Annons
Virtual reality mot smärta
En bild från den virtuella världen.

Virtual reality mot smärta

Apotek Hjärtat har tillsammans med ett e-hälsoföretag utvecklat en virtual reality-app mot tillfällig och lindrig smärta.

21 okt 2016, kl 09:02
0

Annons

Att distraktion kan göra smärtupplevelsen mindre påtaglig eller utståbar är välkänt och tämligen utforskat inom smärtlindring.

Nu har Apotek Hjärtat tillsammans med e-hälsoföretaget Mimerse utvecklat det hela ett steg längre än bara hörlurar och tagit fram en app, Happy place, som de menar kan ge tillfällig smärtlindring.

Genom upplevelser i en virtuell värld där användaren placeras i olika naturmiljöer där man kan uppleva allt från ”lugnande regn till gnistrande stjärnfall” ger virtual reality-appen möjlighet att dämpa värken för en stund är tanken.

– Med appen går man in i en värld och släpper för en stund känslan av att ha ont. Man uppslukas både av syn- och hörselintryck. Och man blir inte störd av omgivande rörelser eller ljud, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Den som vill testa den virtuella smärtlindraren kan göra det i apotekets minutkliniker i Stockholm och Göteborg. Men bara i samband med att man låter vaccinera sig. Att testa appen är gratis, men vaccination på drop-in klinikerna kostar, förutom influensavaccinering som är gratis.

Appen kan laddas ned kostnadsfritt men för att ha någon glädje av det behöver man ett VR-headset och en smart telefon med stöd för VR-appar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng