Annons
Virtual reality mot smärta
En bild från den virtuella världen.

Virtual reality mot smärta

Apotek Hjärtat har tillsammans med ett e-hälsoföretag utvecklat en virtual reality-app mot tillfällig och lindrig smärta.

21 okt 2016, kl 09:02
0

Annons

Att distraktion kan göra smärtupplevelsen mindre påtaglig eller utståbar är välkänt och tämligen utforskat inom smärtlindring.

Nu har Apotek Hjärtat tillsammans med e-hälsoföretaget Mimerse utvecklat det hela ett steg längre än bara hörlurar och tagit fram en app, Happy place, som de menar kan ge tillfällig smärtlindring.

Genom upplevelser i en virtuell värld där användaren placeras i olika naturmiljöer där man kan uppleva allt från ”lugnande regn till gnistrande stjärnfall” ger virtual reality-appen möjlighet att dämpa värken för en stund är tanken.

– Med appen går man in i en värld och släpper för en stund känslan av att ha ont. Man uppslukas både av syn- och hörselintryck. Och man blir inte störd av omgivande rörelser eller ljud, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Den som vill testa den virtuella smärtlindraren kan göra det i apotekets minutkliniker i Stockholm och Göteborg. Men bara i samband med att man låter vaccinera sig. Att testa appen är gratis, men vaccination på drop-in klinikerna kostar, förutom influensavaccinering som är gratis.

Appen kan laddas ned kostnadsfritt men för att ha någon glädje av det behöver man ett VR-headset och en smart telefon med stöd för VR-appar.