Nytt liv för stoppad smärtstillare

En NGF-hämmare mot smärta skulle bli en ny storsäljare men stoppades av FDA. Nu får projektet en ny chans.

25 mar 2015, kl 11:55
0

Annons

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA har gett nytt tillstånd för fortsatta kliniska försök med smärtstillaren tanezumab. FDA stoppade 2012 alla försök med substanser som är NGF-hämmare, inklusive tanezumab från Pfizer, då man befarade att substanserna kunde ge farliga biverkningar.

Trots bakslaget gick Eli Lilly in i projektet 2013 och tecknande ett avtal med Pfizer om läkemedlet. Nu efter FDAs klartecken betalar Eli Lilly ut en första ersättning på 1,7 miljarder kronor. De nästa stegen mot ett godkännande är värda 3 miljarder kronor och ytterligare dryga 10 miljarder faller ut om läkemedlet tar sig ut på marknaden, enligt FierceBiotech.

Nu har läkemedelsbolagen visat nya data som stöder att substansen är säker och Pfizer räknar med att man kan ta upp fas III-studierna där man senast stoppade dem. Läkemedlet är en icke-narkotisk smärtstillare som är tänk att användas vid osteoartrit, vid smärtor i ländryggen och mot cancersmärtor.

Både Johnson & Johnson, Astrazeneca och Regeneron har NGF-hämmarprojekt som också stått stilla. FDAs nya beslut bör göra det möjligt att starta upp dessa projekt igen, enligt FierceBiotech.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng