Nytt vaccin mot mjältbrand
Foto: Istockphoto

Nytt vaccin mot mjältbrand

Amerikanska hälsomyndigheter ser behovet av ett bättre mjältbrandsvaccin och betalar utvecklingen.

25 mar 2015, kl 08:35
0

Emergent Biosolutions får finansiellt stöd från den amerikanska staten för att kunna gå vidare med fas III-studier av ett nytt mjältbrandsvaccin.

Det förra vaccinet, BioThranx, finns lagrat i stora mängder för att kunna användas vid potentiella bioterroristattacker.

Behovet av ett nytt vaccin har vuxit fram under de tio år det gamla vaccinet funnits. Militär personal som vaccinerats med det gamla vaccinet har klagat över biverkningar, effekten har ifrågasatts och de tre doserna gör att det tar för lång tid att ge immunitet i händelse av en attack.

Det nya vaccinet under utveckling, NuThranx, behöver bara tas i två doser.

Det nya mjältbrandsvaccinet utvecklas under ett amerikanskt bioförsvarsprogram som anser att sjukdomen kan utgöra ett biologiskt hot. Under 2001 skickades brev med bakterier till mediarepresentanter och till politiker. Då dog 5 personer och ytterligare 17 blev infekterade.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng