Annons

Syriska farmaceuter får apotekspraktik

Farmaceututbildade flyktingar från Syrien ska snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden genom att erbjudas apotekspraktik.

25 mar 2015, kl 13:03
0

Kronans Apotek kommer att erbjuda praktikplatser vid 200 stycken apotek till nyanlända i Sverige som har en farmaceututbildning från utlandet.
– Det här är ett initiativ som kommer från Arbetsförmedlingen som vi hakat på och gjort till ett gemensamt projekt, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Apotek.
-Har man fått arbetstillstånd erbjuder vi sex månaders praktik och det är apotek från hela landet som anmält sitt intresse, säger han.

Tanken är att man ska lära känna apoteken i Sverige och att kunna förbättra sin svenska. Det är framförallt från Syrien det kommit många personer med farmaceututbildning. För att sedan kunna bli legitimerad farmaceut i Sverige måste man klara ett språktest samt ett farmaceutiskt test.
– Vi tycker att det tar för lång tid innan man kan få sin legitimation idag, i regel tar det minst två år. Det skulle behövas fler provtillfällen, säger Andreas Rosenlund.

Ett av målen med projektet att lösa bristen på farmaceuter som finns i olika områden i landet och att förekomma de stora pensionsavgångarna som kommer de närmaste åren.