Syriska farmaceuter får apotekspraktik

Farmaceututbildade flyktingar från Syrien ska snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden genom att erbjudas apotekspraktik.

25 mar 2015, kl 13:03
0

Annons

Kronans Apotek kommer att erbjuda praktikplatser vid 200 stycken apotek till nyanlända i Sverige som har en farmaceututbildning från utlandet.
– Det här är ett initiativ som kommer från Arbetsförmedlingen som vi hakat på och gjort till ett gemensamt projekt, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Apotek.
-Har man fått arbetstillstånd erbjuder vi sex månaders praktik och det är apotek från hela landet som anmält sitt intresse, säger han.

Tanken är att man ska lära känna apoteken i Sverige och att kunna förbättra sin svenska. Det är framförallt från Syrien det kommit många personer med farmaceututbildning. För att sedan kunna bli legitimerad farmaceut i Sverige måste man klara ett språktest samt ett farmaceutiskt test.
– Vi tycker att det tar för lång tid innan man kan få sin legitimation idag, i regel tar det minst två år. Det skulle behövas fler provtillfällen, säger Andreas Rosenlund.

Ett av målen med projektet att lösa bristen på farmaceuter som finns i olika områden i landet och att förekomma de stora pensionsavgångarna som kommer de närmaste åren.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng