Annons

Farmakonomer fick receptarieleg

Två gånger i år har Socialstyrelsen beviljat receptarielegitimation till personer som gått den danska farmakonomutbildningen. Det kritiseras både från svenskt och danskt håll.

24 okt 2012, kl 14:16
1

Farmakonom är en dansk treårig eftergymnasial utbildning med farmacevtisk inriktning. Den ges vid danska Apotekerforeningens eget utbildningscenter och beskrivs som ett mellanting mellan den svenska apoteksteknikerutbildningen och receptarieprogrammet, skriver tidningen Svensk Farmaci.

Trots det har Socialstyrelsen i två fall under 2012 beviljat receptarielegitimation till personer med farmakonomexamen. Myndigheten bedömer att utbildningen inte avviker vare sig till innehåll eller till längd från den svenska receptarieutbildningen. 

Detta får kritik av Sveriges Farmacevtförbunds ordförande Thony Björk. Han anser att farmakonomutbildningen är anpassad efter danska krav.
– Att Socialstyrelsen väljer att likställa den med den svenska receptarieutbildningen på universitetsnivå är anmärkningsvärt och olyckligt. Utbildningen är på sin höjd ett mellanting mellan en svensk apoteksteknikerutbildning och receptarieprogrammet, säger Thony Björk, till Svensk Farmaci.

Även det danska fackförbundet Pharmadanmark anser att Socialstyrelsens beslut i bästa fall är ett uttryck för okunskap, i värsta fall ett försummande av värdet av teoretisk utbildning som kan få konsekvenser. Utbildningen ger inte rätt att verka som farmacevt på danska apotek.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Till alla som anställer dessa “receptarier” ? 23 veckors teoretisk utbildning med färre än hälften av ECTS-poängen inom medicin-farmaci…