Annons
Danskar under 50 år måste betala för covid-19-vaccin
Foto: Istock

Danskar under 50 år måste betala för covid-19-vaccin

Danskar utanför riskgrupperna får inte gratis vaccin men kan snart köpa hos en privat aktör.

3 nov 2022, kl 13:48
0

Annons

Danskar som är under 50 år och inte tillhör någon riskgrupp måste själva betala för covid-19-vaccin i höst. De kan då vaccinera sig hos privata aktörer utanför det offentliga vaccinationsprogrammet. Det meddelar Sundhedsministeriet.

De riskgrupper som rekommenderas en höstdos av covid-19-vaccin är i Danmark alla som är 50 år eller äldre, vissa medicinska riskgrupper, gravida, vårdpersonal som arbetar med personer i riskgrupp, vissa i socialsektorn och vissa anhöriga till personer i riskgrupp.

Personer utanför dessa grupper har hittills inte kunnat ta någon höstdos. Detta eftersom de danska hälsomyndigheterna inte ser någon tydlig nytta med det, varken för personerna själva eller för samhället i stort.

Kan nu betala för covid-19-vaccin

Men nu kan dessa personer inom kort ändå ta en påfyllnadsdos om de är beredda att betala för den hos en privat vaccinatör. Det är påfyllnadsvacciner anpassade till omikronvarianten BA.1 från läkemedelsföretagen Pfizer/Biontech och Moderna som blir tillgängliga på detta sätt.

Danmark kommer att ha stora nationella lager av variantanpassade covid-19-vacciner. Därför kommer staten att sälja en del av dem vidare till reducerat pris till privata vaccinatörer. Dessa företag får sedan själva bestämma vad vaccinationerna ska kosta för konsumenterna, skriver Sundhedsministeriet.

Nästa vecka kan privata danska vaccinatörer börja beställa vaccindoser från Statens serum institutt. Från och med 15 november börjar det sedan bli möjligt för invånare som inte tillhör en riskgrupp att köpa en påfyllnadsdos. Vaccinationerna kommer att kunna ges vid bland annat läkarmottagningar och apotek.

Prioriterar riskgrupper

Sundhedsministeriet framhåller dock att tillgången till uppdaterade vacciner för riskgrupperna prioriteras. Den privata marknaden får därmed bara tillgång till de doser som inte behövs i det offentliga programmet med kostnadsfria vaccinationer för dessa grupper.

I Sverige gäller rekommendationen om en höstdos i stället alla som fyllt 65 år, gravida samt olika medicinska riskgrupper. Här har även vuxna utanför riskgrupp i höst möjlighet att ta en påfyllnadsdos kostnadsfritt om man önskar trots att ingen sådan rekommendation finns.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng