Nu får även danska pojkar hpv-vaccin
Alla danska pojkar från 12 års ålder erbjuds gratis hpv-vaccin.

Nu får även danska pojkar hpv-vaccin

Sedan den 1 september erbjuda alla danska pojkar från 12 år och uppåt vaccin mot humant papillomvirus.

3 sep 2019, kl 09:37
0

Hpv-vaccin

Varje år drabbas över 300 män och över 700 kvinnor i Sverige av hpv-relaterad cancer. Tre fjärdedelar av cancer som orsakas av hpv beräknas kunna förebyggas med dagens vaccinationsprogram för flickor. Ytterligare 120-130 cancerfall per år kan förhindras om även pojkar vaccineras mot hpv.

Danska flickor har kunnat få vaccin mot humant papillomvirus, hpv, sedan 2009. Nu är det pojkarnas tur. Den planerade utvidgningen av barnvaccinationsprogrammet skulle ha kommit igång tidigare i år men försenades något av turbulensen efter det danska valet.

Sedan den 1 september erbjuds dock alla danska pojkar från 12 års ålder också vaccinering mot hpv, meddelar Statens seruminstitut. Både pojkar och flickor får Gardasil9, det vill säga ett vaccin som skyddar mot niotyper av hpv-virus.

Vaccin mot hpv har visat sig skydda mot förekomsten av livmoderhalscancer samt cancer i vulva, vagina och anus hos kvinnor. När det gäller män har forskare visat att vaccinering skyddar mot bland annat peniscancer och hpv-relaterad analcancer.

I vårt grannland  Norge erbjuds erbjuds sedan höstterminen 2018 pojkar i årskurs 7 hpv-vaccinering på samma sätt som flickor. Även i Finland är hpv-vaccin för pojkar på gång, något som Läkemedelsvärlden rapporterat om.

I en intervju med Hufvudstadsbladet säger den finländska familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att ”vaccinet kommer att erbjudas pojkar inom de närmaste åren, kanske till och med mot slutet av nästa år”.

I Sverige erbjuds sedan 2012 alla flickor mellan 10 och 18 år hpv-vaccin och det ges vanligen i två doser i årskurs fem eller sex. Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även pojkar ska erbjudas vaccinet. Frågan har därefter beretts i regeringskansliet.

I en intervju med Läkemedelsvärlden tidigare i höstas förklarade socialminister Lena Hallengren (S) att det är en “budgetfråga” och att det hittills har saknats pengar till ett utvidgat vaccinationsprogram. Möjliga nya besked kan komma att finnas i regeringens budgetproposition som läggs fram den 18 september.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng