Annons
Besked om hpv-vaccin att vänta i höstbudgeten

Besked om hpv-vaccin att vänta i höstbudgeten

Ännu oklart om även pojkar ska erbjudas hpv-vaccin. “En budgetfråga”, säger socialminister Lena Hallengren.

16 aug 2019, kl 14:34
0

Annons

I mitten av september lägger regeringen fram sin höstbudget. Då bör det också stå klart om även pojkar ska erbjudas vaccin mot humant papillomvirus (hpv) inom ramen för det nationella barnvaccinationsprogrammet.

– Det är en budgetfråga. Om man ska införa ett nytt vaccin måste man avsätta medel för det i samband med en budget, säger socialminister Lena Hallengren (S) i en intervju med Läkemedelsvärlden.

– Och det kommer ju en budget snart, säger Lena Hallengren, utan att ge närmare besked om dess exakta innehåll.

Hpv-vaccin skyddar mot bland annat livmoderhalscancer, vulvacancer, peniscancer, analcancer och svalgcancer och ingår sedan 2010 i barnvaccinationsprogrammet för flickor i Sverige.

Frågan om att erbjuda även pojkar vaccin mot hpv har dock varit på tapeten i ett flera år. Redan 2016 fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att utreda detta, vilket man gjorde och kom fram till att även pojkar bör erbjudas vaccinet. Myndighetens bedömning var att hpv-vaccineringen skulle kunna “förebygga allvarlig sjukdom, vara hållbar ur ett medicinetiskt perspektiv och vara samhällsekonomiskt kostnadseffektiv”.

Även en övervägande majoritet av remissinstanserna var positiva till att utvidga erbjudandet om hpv-vaccin till att även omfatta pojkar.

Sedan dess har frågan beretts i regeringskansliet och både en alliansbudget och ett januariavtal har kommit och gått. Dessutom har de två- och fyrvalenta vaccin som använts (med skydd mot två respektive fyra stammar av viruset) ersatts av ett niovalent vaccin med skydd mot nio virusstammar.

Men förutom att ge ett bredare skydd är det niovalenta vaccinet också dyrare. Det i sin tur innebär att Folkhälsomyndighetens tidigare bedömning av samhällsekonomisk kostnadseffektivitet blev inaktuell.

Efter en ny analys, som inleddes tidigare i år, slog dock myndigheten fast att även med det nya, dyrare vaccinet, är det kostnadseffektivt att erbjuda det även till pojkar, vilket Läkemedelsvärlden rapporterade om. En avgörande förutsättning vid kommande upphandling är dock att priset rabatteras så att det ligger minst 35 procent under dagens listpris.

Den 18 september lägger regeringen fram höstbudgeten .

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng