Antibiotikaförsäljningen fortsätter minska

Antibiotikaförsäljningen fortsätter minska

Antibiotikaförsäljningen i Sverige minskade under det första halvåret 2019 med i genomsnitt 4,9 procent.

16 aug 2019, kl 09:37
0

Annons

Folkhälsomyndighetens andra kvartalsrapport för 2019 visar att den nedåtgående trenden för antibiotikaförsäljningen på recept fortsätter. Under det första halvåret 2019 hämtade vi i Sverige ut i genomsnitt 287 antibiotikarecept per tusen invånare. Jämfört med samma period 2018 är detta en minskning med 4,9 procent.

Det är dock ännu bara två regioner – Västerbotten och Jämtland – som har nått det uppsatta patientsäkerhetsmålet på 250 uthämtade antibiotikarecept per tusen invånare. Skillnaderna mellan regionerna är fortsatt stora. Men i alla regioner pekar kurvan över antibiotikaförsäljningen nedåt.

Antibiotikaförsäljningen minskar till alla åldersgrupper. Särskilt stor är minskningen när det gäller barn i åldrarna 0-6 år.

När Folkhälsomyndigheten jämför 1 juli 2018-30 juni 2019 med föregående tolvmånadersperiod har luftvägsantibiotika den största minskningen, drygt åtta procent. Antibiotika som används mot hud- och mjukdelsinfektioner har minskat med 1,2 procent och antibiotika mot urinvägsinfektioner med 1,5 procent.

Beträffande vilka typer av antibiotika som läkarna skriver ut finns en del kvar att göra för att nå Stramas mål. Ett Stramamål är exempelvis att max en tiondel av dem som behandlas för urinvägsinfektion ska få kinolonantibiotika som innebär ökad resistensrisk. Riksgenomsnittet är nu drygt 12 procent och ingen region har nått målet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng