Annons
Folkhälsomyndigheten står fast vid hpv-bedömning

Folkhälsomyndigheten står fast vid hpv-bedömning

Folkhälsomyndigheten håller efter förnyad analys fast vid att hpv-vaccin kan erbjudas även till pojkar.

1 apr 2019, kl 17:07
0

I dag erbjuds flickor cancerskyddande vaccination mot humant papillomvirus, hpv, genom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Folkhälsomyndigheten lämnade 2017 ett underlag till regeringen om att även pojkar bör erbjudas denna vaccination.

Två år har gått, med positiv remissrunda men utan regeringsbeslut. Som Läkemedelsvärlden rapporterat fick Folkhälsomyndigheten dock nyligen regeringens uppdrag att uppdatera sitt hälsoekonomiska underlag om hpv-vaccin till pojkar. Detta eftersom det nya niovalenta vaccinet tillkommit sedan den ursprungliga analysen gjordes.

I det nya vaccinet ingår direkt skydd mot nio typer av hpv, istället för mot två eller fyra typer, men det är också dyrare än de hpv-vaccin som sedan tidigare funnits på marknaden.

Myndigheten har nu lämnat sitt förnyade underlag till regeringen. Den hälsoekonomiska analysen visar att allmän vaccination även för pojkar är kostnadseffektiv, men att det dyraste vaccinet förutsätter en rabatt vid upphandling för att vara ett kostnadseffektivt alternativ.

Vaccination med de vacciner som funnits sedan tidigare är däremot samhällsekonomiskt kostnadseffektivt även utan rabatt.

Sammantaget bedömer Folkhälsomyndigheten att vaccination av pojkar mot hpv uppfyller smittskyddslagens kriterier för att ingå i ett nationellt vaccinationsprogram. Genom att vaccinera även pojkar kan ytterligare 120 till 130 fall av cancer förebyggas per år, beroende på val av vaccin.

De flesta pojkar får redan i dag ett indirekt skydd mot hpv-relaterad cancer i och med att flickor vaccineras. Men genom att inkludera pojkar i vaccinationsprogrammet så kan de få ett direkt skydd, vilket ger ett mer jämlikt och robust program. Dessutom får även män som har sex med män ett skydd.

Hpv-vaccin skyddar mot bland annat livmoderhalscancer, vulvacancer, peniscancer, analcancer och svalgcancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng