Fiskslem skulle kunna bli källa till nya antibiotika

En grupp amerikanska marinbiologer söker med lovande resultat nya antibiotika i fiskars skyddande slemlager.

1 Apr 2019, kl 14:25
0

Nej, det är inget slemmigt aprilskämt. En forskargrupp vid amerikanska Oregon state har verkligen gjort lovande upptäckter i studier av det skyddande slemlagret utanpå fiskar.

Gruppen söker substanser och organismer som kan bli framtida verktyg i kampen mot antibiotikaresistens. I det slemlager som täcker unga fiskar har forskarna hittat bakterier som visat sig kunna motverka bakterier som orsakar sjukdomar hos människor. Det handlar bland annat om bakterier som visat effekt mot antibiotikaresistenta sjukdomsalstrare som meticillinresistenta stafylokocker, MRSA.

Forskarna presenterade i går sina hittillsvarande resultat vid American chemical societys stora vårkongress i Orlando, Florida.

När allt fler farliga bakterier blir resistenta mot dagens antibiotika, söker många forskare efter nya behandlingsalternativ inte bara i laboratoriet utan även i både växt- och djurvärlden. Fiskars ytlager är, enligt forskarna från Oregon state university, en guldgruva i detta sökande. Detta ytlager skyddar fiskarna mot bakterier, svampar och virus och är rikt på polysackarider och peptider med känd antibakteriell verkan.

– Fiskslem är mycket intressant eftersom fiskar lever i en mycket komplex miljö med många patogener, sade kemisten Molly Austin i forskargruppen i ett uttalande i samband med att resultaten publicerades.

 

Forskarna studerar både djuphavsfisk och ytlevande fiskarter från södra Kaliforniens kust. Yngre fiskar har mer skyddande slem än vuxna för att kompensera för att immunsystemet ännu inte är fullt utvecklat. Forskarna har isolerat 47 olika bakteriestammar från fiskslemmet. Ett flertal av dessa har visat sig i laboratoriet kunna stoppa tillväxten av bland annat MRSA.

Forskarna fortsätter sitt sökande och hoppas kunna hitta både vägar till nya antibakteriella behandlingar för människor och möjligheter att minska antibiotikaanvändningen inom fiskodling.