vaccin pojke

Hpv-vaccin till pojkar på gång i Finland

En expertgrupp i Finland utreder cancerskyddande vaccinering mot humant papillomvirus också för pojkar och ska snart lägga fram ett förslag för riksdagen.

6 Dec 2018, kl 06:01
0

En arbetsgrupp bestående av cancerexperter samt vaccinspecialister vid Finlands folkhälsomyndighet THL utreder för närvarande en förändring av det allmänna vaccinationsprogrammet. Gruppen analyserar konsekvenserna av att införa hpv-vaccinering även för pojkar och väntas komma med en rekommendation. Förslaget ska, enligt tidningen Turun Sanomat, vara klart inom kort och sedan behandlas av riksdagen i början av 2019.

Vaccineringen av pojkar kan sedan starta om två år. Om Finland väljer denna väg, betyder det att landet följer Norges och Danmarks exempel.

I Norge erbjuds pojkar i årskurs 7 från och med höstterminen 2018 hpv-vaccinering på samma sätt som flickor. Och danska pojkar kommer att erbjudas hpv-vaccin från tolv års ålder från och med 1 juli 2019.

Även i Sverige finns, som Läkemedelsvärlden rapporterat, ett förslag om att införa vaccinering mot humant papillomvirus, hpv, i det allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar. Flickor vaccineras sedan 2010. Syftet med att utöka vaccineringen till pojkarna också är att öka både kvinnors och mäns skydd mot hpv-orsakad cancer, bland annat livmoderhalscancer och anal-, svalg- och peniscancer.

Förslaget väntar fortfarande på ja eller nej från den svenska regeringen och beslutet har fördröjts av det politiska läget efter valet. Kritiker föreslog nyligen i en debattartikel att riksdagens socialutskott ska ta över ansvaret för beslutet och att hpv-vaccinering av både flickor och pojkar bör ske från och med september 2019.