Hpv-vaccin till pojkar på gång i Finland

Hpv-vaccin till pojkar på gång i Finland

En expertgrupp i Finland utreder cancerskyddande vaccinering mot humant papillomvirus också för pojkar och ska snart lägga fram ett förslag för riksdagen.

6 dec 2018, kl 06:01
0

En arbetsgrupp bestående av cancerexperter samt vaccinspecialister vid Finlands folkhälsomyndighet THL utreder för närvarande en förändring av det allmänna vaccinationsprogrammet. Gruppen analyserar konsekvenserna av att införa hpv-vaccinering även för pojkar och väntas komma med en rekommendation. Förslaget ska, enligt tidningen Turun Sanomat, vara klart inom kort och sedan behandlas av riksdagen i början av 2019.

Vaccineringen av pojkar kan sedan starta om två år. Om Finland väljer denna väg, betyder det att landet följer Norges och Danmarks exempel.

I Norge erbjuds pojkar i årskurs 7 från och med höstterminen 2018 hpv-vaccinering på samma sätt som flickor. Och danska pojkar kommer att erbjudas hpv-vaccin från tolv års ålder från och med 1 juli 2019.

Även i Sverige finns, som Läkemedelsvärlden rapporterat, ett förslag om att införa vaccinering mot humant papillomvirus, hpv, i det allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar. Flickor vaccineras sedan 2010. Syftet med att utöka vaccineringen till pojkarna också är att öka både kvinnors och mäns skydd mot hpv-orsakad cancer, bland annat livmoderhalscancer och anal-, svalg- och peniscancer.

Förslaget väntar fortfarande på ja eller nej från den svenska regeringen och beslutet har fördröjts av det politiska läget efter valet. Kritiker föreslog nyligen i en debattartikel att riksdagens socialutskott ska ta över ansvaret för beslutet och att hpv-vaccinering av både flickor och pojkar bör ske från och med september 2019.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng