Annons
Regeringsbildning kan försena vaccin till pojkar
Alla danska pojkar från 12 års ålder erbjuds gratis hpv-vaccin.

Regeringsbildning kan försena vaccin till pojkar

Hpv-vaccin blir gratis till alla danska pojkar från och med den 1 juli – om den nya regeringen är på plats tills dess.

20 jun 2019, kl 06:05
0

Förra sommaren fattade den danska regeringen beslut om att pojkar ska erbjudas vaccin mot humant papillomvirus, hpv, något som Läkemedelsvärlden rapporterade då.

Den 1 juli är det dags. Från och med då ska alla danska pojkar mellan 12 och 18 år erbjudas vaccinet gratis. Just nu pågår därför en intensiv informationskampanj för att upplysa föräldrar och vårdnadshavare om möjligheten, skriver den danska nyhetssajten Medwatch.

Men innan vaccinationerna kan komma igång måste en regering vara på plats. Sedan valet till det danska Folketinget den 5 juni har den nya, förmodade, statsministern Mette Fredriksen (S) försökt bilda regering utan att lyckas.

Sundhedsstyrelsen, motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, upplyser därför om att det kan ta veckor eller månader tills hpv-vaccinationerna av pojkar kan komma i gång, skriver Medwatch.

Liksom i Sverige ingår redan hpv-vaccin i barnvaccinationsprogrammet för flickor och ger fram för allt skydd mot livmoderhalscancer, men även mot könsvårtor. Genom att erbjuda vaccinet till pojkar kommer 85 procent av fallen med analcancer och 90 procent av fallen med könsvårtor i Danmark att undvikas, enligt Sundhedsstyrelsen.

I Sverige har frågan om hpv-vaccin till pojkar varit på tapeten länge. Folkhälsomyndigheten har utrett frågan två gånger och i båda fallen rekommenderat regeringen att även erbjuda pojkar vaccinet, som Läkemedelsvärlden rapporterat om tidigare.

Frågan har också varit ute på remiss och när remisstiden gick ut i maj förra året stod det klar att de flesta remissinstanserna var positiva till förslaget. Men något beslut om införande av hpv-vaccin till pojkar har ännu inte fattats.

Enligt mejlsvar från socialdepartementet till Läkemedelsvärlden bereds frågan fortfarande i regeringskansliet.