Annons
Apotek rapporterade 178 allvarliga händelser i fjol
Många av de rapporterade händelserna är misstag som skett vid receptexpediering.

Apotek rapporterade 178 allvarliga händelser i fjol

Hälften av de allvarliga händelser på apotek som anmäldes 2018 gällde felexpedieringar.

20 jun 2019, kl 11:30
0

Annons

Under 2018 fick Läkemedelsverket 178 anmälningar om allvarliga brister eller allvarliga avvikande händelser från landets apotek. Jämfört med för fem år sedan kommer nu något fler anmälningar, men ökningen är liten. År 2014 kom, som Läkemedelsvärlden rapporterade, 160 anmälningar om allvarliga brister och avvikelser på apotek.

Alla öppenvårdsapotek är skyldiga att dokumentera brister och avvikande händelser i verksamheten. I apotekens lagstadgade egenkontroll ingår också att dokumentera vad som gjorts för att rätta till felen och förebygga att de upprepas.

Brister och avvikande händelser av allvarlig karaktär ska även anmälas till Läkemedelsverket.

Omkring hälften av dessa anmälningar till Läkemedelsverket 2018 gällde fel vid receptexpediering. En av de mest rapporterade händelsetyperna var fel vid expedition av dosläkemedel, exempelvis att dosläkemedel lämnats ut till fel person på grund av bristande id-kontroll.

Andra vanliga misstag var att farmaceuten expedierat läkemedel med för hög dosering, att läkemedel lämnats ut till fel person för att information på receptet inte uppmärksammats, att etiketter förväxlats och att fel läkemedel lämnats ut.

Hela 30 procent av anmälningarna gällde också inbrott eller stölder på apotek.

Förhållandevis få av anmälningarna gäller apotekens distanshandel med läkemedel. De fel vid distanshandel som ändå rapporterades 2018 gällde att fel läkemedel levererats till fel kund samt bristande id-kontroll när nätbeställda läkemedel skulle hämtas ut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng