Annons

Allvarliga avvikelser vid apotek

De flesta allvarliga avvikelserna vid apotek som anmäldes till Läkemedelsverket under 2014 gällde fel vid receptexpediering.

22 apr 2015, kl 15:01
1

Som en del av Läkemedelsverkets tillsyn av öppenvårdsapoteken gjorde myndigheten 40 stycken fysiska besök på apotek under 2014. De vanligaste avvikelserna man noterade gällde dokumentation avseende personal och organisation. Det fanns brister i egenkontroll och lokaler samt i utrustningen som till exempel i förvaringsbetingelser. Inspektionerna gjordes på apotek från både stora och små aktörer.

Sedan omregleringen av apoteksmarknaden har Läkemedelsverket gjort knappt 230 kontroller och man anser att det ännu är för få för att man ska kunna dra några övergripande slutsatser om kvaliteten på de svenska apoteken utifrån redovisade resultat. I sin rapport skriver Läkemedelsverket att man drog ned på antalet fältinspektioner under 2013 och då på grund av resursbrist och en medveten och nödvändig prioritering av internt utvecklingsarbete. Den ansträngda personalsituationen gjorde också att man inte klarade av att utföra de inspektioner av nyöppnade apotek som myndigheten hade planerat.

Antalet anmälda allvarliga avvikelser får det gångna året är lika många som tidigare år och man tog emot 160 anmälningar. Hälften av dem rörde felexpedieringar där farmaceuts färdigställande av läkemedel inför utlämnade brustit och antalet felexpedieringar under 2014 var fler än året innan. Därför valde man att göra temainspektioner vid 25 apotek under årets sista hälft.

Bland andra allvarliga avvikelser som anmäldes under 2014 märks 24 fall av inbrott och 13 stycken rån.

För tillsynen under 2015 har några fokusområden valts ut. Det gäller inspektion av nya öppenvårdsapotek och av apotek som bedriver distanshandel. Läkemedelsverket planerar också att följa upp ifall åtgärder behövs i rutinerna vid färdigställande av förordnade läkemedel så att eventuella patientsäkerhetsrisker undviks.

Under året kommer man även att genomföra informationsdagar för läkemedelsansvariga på apotek.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng