Danmark lyckas pressa generikapriser

Sex länder har lägre pris på generika än Sverige i en europeisk jämförelse där Danmark och Polen är vinnare.

23 apr 2015, kl 07:54
0

Det internationella analysinstitutet IMS Health har undersökt priset på generiska läkemedel inom Europa och rankat länderna efter kostnaderna för sju terapiområden som är konkurrensutsatta.

Man räknade ut ett genomsnittligt pris på en dygnsdos. Snittpriset i de 21 länderna som ingick i analysen var 0,26 euro per dygnsdos. Sex länder hade lägre pris än Sverige och Norge som med sina omreglerade apotek hamnar på 0,21 euro. I Danmark är dygnsdospriset betydligt lägre och landade på 0,15 euro.

Enligt Danmarks apotekarförening ligger landets apoteksersättningar samt utgångna patent bakom de lägre priserna på generika och de danska läkemedelskostnaderna har sjunkit markant under 2000-talet.

Schweiz utmärkte sig som det dyraste landet för generika i jämförelsen och hade en dosdygnskostnad på nästan 0,55 euro.

Läkemedelsgrupperna som ingick i analysen var kolesterolsänkande läkemedel, epilepsipreparat, antipsykotika, orala diabetesläkemedel, antidepressiva, magsårsmediciner samt hjärt- och kärlmediciner.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng